Ankara büyükşehir belediyesi: Halk ekmeğe 'zam yok'

Haber Giriş : 31 Ekim 2007 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, fırıncıların ekmeğe yaptığı zammı "Buğday ve unda suni fiyat artışı yapıp haksız rant sağlanmak isteniyor? diyerek eleştirirken, halk ekmek fiyatlarında değişiklik düşünmediklerini bildirdi.

ANKARA (ANKA) ? Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, Başkent'te fırıncılar odası tarafından yapılan ekmek zammını "Buğday ve unda suni fiyat artışı yapıp haksız rant sağlanmak isteniyor? diyerek eleştirirken, halk ekmeğin fiyatında herhangi bir değişiklik düşünmediklerini bildirdi.

İlkbahar yaptığı açıklamada, ekmeğe yapılan yüzde 20'lik zammın haklı gerekçelere dayanmadığını savunarak, şöyle dedi:

?Türkiye'de kuraklıktan sadece Konya bölgesinin bir kısmı etkilenmiştir. Diğer bölgelerdeki buğday üretimi geçmiş yıllara göre normale yakın gerçekleşmiştir. Türkiye'de yıllık buğday üretimi 20-22 milyon ton arasında değişmektedir. Türkiye'nin tüketmiş olduğu toplam buğday miktarı ise 15 milyon ton civarındadır. Arada 5 milyon ton gibi bir buğday fazlalığı olduğu halde, buğday tüccarları suni artış yapıp, piyasayı yükseltmek istemektedirler.?

-?BİR PİYASA EKMEĞİNE İKİ HALK EKMEK?

Halk ekmeğin piyasada satılan ekmekten hem 50 gram daha fazla hem de 10 kuruş daha ucuz olduğunu ifade eden İlkbahar, son zamla piyasa ekmeğinin fiyatının iki halk ekmeği fiyatına denk geldiğini söyledi. Halk Ekmek Fabrikası'nın uzun zamandır zam yapmadığını ve kalitesinden ödün vermediğini kaydeden Ali İlkbahar, ?200 gram olan Halk Ekmek, 20 Kuruş'tan satılmaktadır. 1 kilo halk ekmek bu durumda 1 YTL'ye denk gelmektedir. Oysa 150 gram olan piyasa ekmeğinin fiyatı 30 Kuruş'tur. Halk Ekmek'ten hem 50 gram daha düşük gramajda hem de 10 kuruş daha fazladır. 1 kilo piyasa ekmeğinin fiyatı 2 YTL'yi geçmektedir. Tam yüzde yüz fark bulunmaktadır? dedi.

Halk Ekmek Fabrikası'nda üretilen ekmek çeşitleri ve fiyatları şöyle:

EKMEK ÇEŞİTLERİ Ağırlık (Gr) Fiyat(YKr)

Normal Ekmek 200 20

Tuzsuz Ekmek 300 30

Kepekli Ekmek 300 40

Halk Somun 800 1.20

Köy Ekmeği 250 30

Tıbbi Ekmek 500 83

Galeta Unu 1.000 80

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber