Sosyal güvenlik reformu finansal açığı kapatacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Birol Aydemir, sosyal güvenlik reformunun finansal açığı kapatacağını ve kayıt dışılığı önleyeceğini bildirdi.

Antalya'da düzenlenen "Dünya Ekonomisinde Gelişmeler, Trendler, Yönelimler, Türkiye'ye Makro ve Mikro Yansımaları" seminerinde konuşan Aydemir, Sosyal güvenlik kurumlarının açığının milli gelire oranının 1995 yılında yüzde 1 iken, bu yıl yüzde 5'e çıktığını kaydetti.

1997 yılından 2006 yılı sonuna kadar 3 kurumun sosyal güvenlik açığının 687 milyar YTL'ye ulaştığını ifade eden Aydemir, geçen yıl kamu toplam borç stokunun 363 milyar YTL olduğuna işaret etti. Aydemir, şöyle devam etti:

"Yani biz neredeyse kamu borç stokunun 2 katına yakın bir sosyal güvenlik açığı vermişiz. Milli gelirden daha fazla açık vermişiz. Şu anda sosyal güvenlik kurumlarının açığını finanse etmek için bütçede, diğer kurumların giderlerini, yatırımlarını kısıyoruz."

Türkiye'de emeklilere yüksek maaş bağlandığını savunan Aydemir, gelişmiş ülkelerde 7 çalışandan kesilen primlerle bir emeklinin maaşının finanse edildiğini; buna karşın Türkiye'de 2 çalışandan kesilen primlerle bir emeklinin maaşının ödendiğini vurguladı. Asgari ücretin net 419 YTL olduğunu anımsatan Aydemir, SSK'da en düşük emekli maaşının 536 YTL olduğuna dikkati çekti. Bir SSK emeklisinin asgari ücretli çalışandan yüzde 25 daha fazla maaş aldığını ifade eden Aydemir, "Dünyada emekli maaşının çalışan maaşından fazla olduğu tek ülkeyiz" dedi.

Aydemir, bir Bağkur emeklisinin emekli olana kadar ödediği primi, emekli olduktan sonra 4,5 yıl içinde geri ödediklerini bildirdi. Sorunun Türkiye'de emeklilik yaşının düşük olmasından kaynaklandığını belirten Aydemir, reformla birlikte Türkiye'de 2050 yılında emeklilik yaşının 65'e ulaşacağını kaydetti.

Aydemir, sosyal güvenlik reformu kanun taslağını yılbaşından önce çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber