Kalitesiz kömür kansere neden oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2007 12:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bitlis'te hava kirliliğinin özellikle ısınma döneminin başlaması ile birlikte artış gösterdiğini söyleyen Bitlis Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Yılmaz Ziyanlı, vatandaşları kaliteli kömür kullanmaları yönünde uyardı.

Kış aylarında ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kalitesiz kömürlerin kullanılması, kömüre uygun yakma sistemlerinin bilinmemesi nedeniyle artığına dikkat çeken Ziyanlı, kalorifercilerin yakma tekniklerini yanlış uygulaması ve kullanılan kazanların işletme bakımlarının düzenli yapılmaması nedeniylede havanın kirlendiğini belirtti.

Her yıl kış sezonu başlamadan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik Mahalli Çevre Kurulu'nun(MÇK) bir dizi kararlar aldığını hatırlatan Ziyanlı, "Buna rağmen vatandaşlarımız, bilinçsizce maliyeti düşük diye kalitesiz, yüksek kükürt içeren dökme veya usulsüz torbalanmış yasak kömürleri kullanıyor. Hava kirliliği bronşit, amfizem ve diğer akciğer hastalıklarına neden oluyor. Süreli kirliliğe maruz kalınması halinde kansere yakalanma riski bile var. Kalitesiz kötü kömürün toplumumuzun sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, bu kömürleri alan veya satanlar için para cezası verilecek." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber