İki bürokrat, Ukrayna heyeti önünde yumruk yumruğa birbirine girdi

Haber Giriş : 26 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl Trabzon'daki uçak kazasını araştırmak üzere ülkemize gelen Ukrayna heyeti önünde kaza-kırım raporu incelemesi sırasında yumruk yumruğa birbirine giren iki havacılık bürokratı skandala yol açtı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde iki üst düzey bürokratın birbirine girmesi diplomatik skandala yol açtı. 26 Mayıs 2003 yılında Trabzon'da Ukrayna uçağının düşmesi ve 62 İspanyol askeri ile 13 kişilik mürettebattan oluşan toplam 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazayı araştırmak üzere Türkiye'ye gelen Ukrayna heyetinin önünde Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcıları Ümit Çendek ve Mehmet Ceylan kıyasıya kavgaya tutuştu.

İki ülke heyetlerinin kaza-kırım raporunu ele alacakları görüşmeler sırasında gerçekleşen olay, Ukraynalı uzmanları şok etti. Skandal sonrası Ukrayna'dan gelen heyet görevinin tamamlayamadan ülkesine geri döndü. Yaşanan ve herkesi şoke eden diplomatik skandala Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım el koydu. Bakan Yıldırım, iki bürokrat için Teftiş Kurulu'nu harekete geçirirken aynı zamanda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Heyet, ülkesine döndü

Geçen yılki uçak kazası başta İspanya olmak üzere tüm dünyayı yasa boğmuştu. İşte bu kazanın ardından bir yıl geçmesine rağmen kazanın kesin nedenleri hala tespit edilemedi. Kaza nedenlerini araştırmak için Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen heyet de sorumsuz iki bürokratın yüzünden raporlarını sonuçlandıramadan ülkelerine geri dönmek zorunda kaldı. Bu diplomatik skandala yol açan iki bürokrat Bakan Yıldırım'ı kızdırdı. Yıldırım, hemen Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdi. Teftiş Kurulu, iki genel müdür yardımcısı hakkında yaptığı soruşturmayı sonuçlandırdı. Ümit Çendek ve Mehmet Ceylan Teftiş Kurulu raporu sonucunda, devlet memurunun alacağı en ağır cezaya çarptırıldılar. İki bürokrata iki maaş kesintisi ve kınama cezası verildi. Bakan'ın soruşturma izni verdiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ise konu hakkında soruşturmasının sürdüğü öğrenildi.

İki bürokratın kavgası belgelendi

Ukrayna uçağının karakutusunun incelenmesi için Moskova'ya Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Ümit Çendek başkanlığındaki 3 kişilik Türk heyeti görevlendirildi. Bu çalışmaların rapor aşaması ise Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde yapılacaktı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün iki genel müdür yardımcısı, Ukrayna heyetinin önünde birbirleriyle kıyasıya kavga ettiler. Ukrayna'dan gelen heyetle birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde toplantı yapmak isteyen Çendek, diğer genel müdür yardımcısı Mehmet Ceylan'dan toplantı odasının anahtarlarını istedi. Ceylan ise Çendek'e, "Burası dingonun ahırı mı? Heyetle gelip kendi başına iş yapamazsın. Bu konuda Dış İlişkiler Dairesi'nden bir yazı getirmen gerekirdi" dedi. Bunun üzerine Çendek de Ceylan'a "Bu izin dahilinde yapılan bir girişim. Seni burdan atarım, sen kim oluyorsun?" diye bağırdı. İki bürokratın yumruk yumruğa kavgasını ise odada bulunanlar önledi. Bu diplomatik skandal üzerine Bakan Yıldırım'ın talimatıyla harekete geçen Teftiş Kurulu, hazırladığı raporda iki bürokratın kavgasını tüm detaylarıyla ortaya koydu.2 bürokrata, 17 Ağustos tarihinde Bakan Yıldırım adına Teftiş Kurulu Başkan Vekili Yusuf Gizli'den gelen yazı en büyük darbeyi vurdu. Bu yazıda, genel müdür yardımcılarının karşılıklı harakette bulundukları belirtilerek, sözkonusu eylem nedeniyle TCK'nun 266 ve takip eden maddelerinin ihlal edildiği ve savcılığa soruşturma izni verilmesi gerektiği belirtildi.

MEHMET CEYLAN KİMDİR?
Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ceylan, Devlet eski Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun özkardeşi. Soyadlarının farklı olmasının nedeni Ramazan Ceylan'ın 1970'li yıllarda soyadını Mirzaoğlu olarak değiştirmesinden kaynaklanıyor. Ceylan, Gazi Üniversitesi'nde torno tesviye öğretmenliği yaparken, ağabeyi Ramazan Mirzaoğlu'nun bakan olmasından faydalanarak Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcılığı'na getirildi. Daha önce bir çok kez Teftiş Kurulu tarafından soruşturulan Ceylan'ın havacılık konusunda tecrübesiz olması nedeniyle Bakan Yıldırım için de büyük rahatsızlık doğurduğu ve bu son olayla birlikte Bakan Yıldırım'ın Ceylan'ı görevden almasının beklendiği belirtiliyor. Ceylan için daha önce Şube Müdürü Can Uslu'yu odasında dövdüğü iddaları üzerine Teftiş Kurulu soruşturma açmıştı.

ÜMİT ÇENDEK KİMDİR?
Uçak mühendisi olan Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Ümit Çendek ise Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz zamanında 'Eurosun' şirketiyle ilgili skandalına adı karıştığı için görevden alınmış ancak İdare Mahkeme kararı ile görevine geri dönmüştü. Çendek, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Sermet Ünel, Eurosun'dan rüşvet alırken sivil polislere yakalanmış ve cezaevine konmuştu. Bu skandala Çendek'in de adı karışmış ancak Çendek ceza almamıştı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber