YÖK'e bir yargı tokadı daha

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Abbas Güçlü'nün yazısı

YÖK, tarihinin en büyük hukuk hezimetlerini yaşıyor. Hem de hukukçu bir başkanın olduğu dönemde. Kaybettiği davaların sonuncusu, Maltepe Üniversitesi Rektörü Aytekin Berkman'a yönelik.

Konuyu unutanlar için hemen hatırlatmak istiyorum:

YÖK, vali ve rektörler gibi üst düzey kamu görevlilerinin, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinde görev alamayacaklarına yönelik bir karar alınca, Maltepe Üniversitesi Rektörü Berkman, YÖK Başkanı Teziç'e, alınan bu kararın hukuka ve devlet geleneklerine aykırı olduğunu içeren çok sert bir mektup yazmıştı. "Valiye, rektöre güvenmeyeceksiniz de kime güveneceksiniz?" demişti.

Bunun üzerine YÖK, Maltepe Üniversitesi'ne baskı yapmış ve rektörün görevden alınmasını sağlamıştı. Bunun üzerine de Prof. Berkman, yargıya gitmiş, yargı da, söz konusu görevden alınma kararının yanlış olduğuna karar vermişti. Ama YÖK, bu yargı kararına karşı uzunca bir süre sessiz kaldı. YÖK Genel Kurulu nihayet, bir ay sonra görevi sona erecek Teziç ile yargı kararı arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı ve 18 Ekim 2007 tarihli kararıyla, Maltepe Üniversitesi'ne bir yazı yazarak yargı kararının yerine getirilmesini istedi.

YÖK'ün karşısında boynu kıldan ince olan Maltepe Üniversitesi mütevelli heyeti de Berkman'a bir davet göndererek, önümüzdeki pazartesi günü göreve başlayabileceğini duyurdu.

Nereden nereye? Teziç, Berkman için ya o, ya ben demişti. Kadere bakın ki Berkman koltuğuna yeniden dönüyor, Teziç ise koltuğuna veda ediyor...

Teziç ile ilgili yazacak çok şeyler var. Ama onları şimdi değil veda zamanı yazacağım. Yardımcılarını da. Nereden nerelere geldiler? Koltuk kendilerini ne kadar değiştirdi? Neler yaptılar? Neler yapamadılar. Bir dönemin perde arkasını, ayrıntılarıyla, elbette sizlerle paylaşacağız...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber