Şehit dernekleri: 'Köşeyi döndünüz' diyorlar; ama bize yardım ulaşmadı
Gabar Dağı'nda 13 askerin şehit düşmesi üzerine geçtiğimiz ay başlatılan 'Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası'nda yaklaşık 100 milyon YTL yardım toplandı. Ancak paranın nasıl dağıtılacağı belirsizliğini koruyor.
İzmir Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan, "Komşularım bile 'hadi köşeyi döndünüz' diye dalga geçiyor; ama biz daha bir şey görmedik." sözleriyle rahatsızlığını dile getiriyor. Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mehmet Güner de kampanyada toplanan paranın polis-asker ayrımı yapılmadan bütün şehit ailelerine eşit şekilde paylaştırılmasını istiyor. Aksi halde 40 bine yakın aile adına mahkemeye başvuracaklarını vurguluyor. Dikkatlerin çevrildiği Mehmetçik Vakfı ise yardımların henüz kendilerine aktarılmadığını kaydediyor. Vakfın avukatı Gülşen Uz, para kendilerine ulaşsa bile dağıtım konusunda tüzük dışına çıkmalarının mümkün olmadığını kaydediyor. Vakfın tüzüğü, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine bir defaya mahsus en fazla 10 bin yeni lira verilmesini öngörüyor.
Şehit aileleri, paranın aktarılacağı Mehmetçik Vakfı'nın yapacağı yardımların sınırlı kalacağını hatırlatıyor. Diyarbakır Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Büyükburç, Mehmetçik Vakfı'nın erbaş ve erden başka kimseye yardım yapmadığının unutulmaması gerektiğini anlatıyor. Büyükburç, "Polis ve korucu gibi mesleklerde bu vatan için kanını dökenler de toplanan yardımdan hakkına düşeni almalı." diyor. Büyükburç, yardımların 81 ilde 94 şubesi bulunan 'Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri' vasıtasıyla şehit yakınlarına ulaştırılması gerektiğini söylüyor. Şehit Aileleri Yardımlaşma Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mehmet Güner, toplanan paranın şehit ailelerine eşit şekilde dağıtılması gerektiğini dile getiriyor. Güner, paraların kendilerine verilmemesi halinde 40 bine yakın şehit ailesiyle birlikte mahkemeye başvuracaklarını belirterek, "Toplanan paraların Mehmetçik Vakfı'na aktarılmasına karşıyız. Çünkü Mehmetçik Vakfı'na aktarılan paradan birçok şehit ailesi ve gaziler yararlanamayacak. Bu parada askerinden polisine, bu vatan uğruna şehit olan herkesin hakkı vardır." diye konuşuyor. İllerdeki şehit aileleri derneklerinin tamamının endişeli bekleyiş içerisinde olduğunu hatırlatan Güner, yardımların Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü bütçesine yatırılmasını istediklerini vurgulayor. İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan ise kendilerine şu ana kadar para yardımı yapılmadığını anlatıyor. Alphan, "Komşularım bile benimle 'hadi köşeyi döndünüz' diye dalga geçiyor; ama biz bir şey görmedik. Paranın Mehmetçik Vakfı'na neden verildiğini de anlayamıyorum. Paralar, şehit anasına, babasına, eşine verilmeliydi." diyor. Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da kendilerine para aktarılmadığını anlatıyor. Adana Şehit Aileleri Derneği Başkanı Emine Kunt da yardımların ailelere ulaşmadığının altını çiziyor.
'Şehitler arasında ayrım yapılmaz'
Dertlerinin para olmadığını dile getiren şehit yakınları ise yardımların ayrım yapılmaksızın dağıtılmasını istiyor. 27 yıl önce teröristlerin saldırısı sonucu Uşak'ta şehit düşen polis memuru Abdullah Budak'ın Erzurumlu eşi Hayriye Budak, "Derdimiz para değil. Ancak eğer yardım şehitler için toplandıysa polis-asker ayrımı yapmaksızın herkese eşit dağıtılmalıdır." diye konuşuyor. Bir başka şehit polis memuru eşi, 5 çocuklu Türkan Kaplan ise, "Vatan savunması yapanlar arasında ayrımcılık olmaz. Hepimiz bu vatan için şehit verdik. Böyle ayrım yapılması hoş değil. Para önemli değil; ancak madem Türk milleti bize bağışta bulunmuş; bu eşit şekilde dağıtılmalıdır." şeklinde konuşuyor.
Habertürk televizyonu yetkilileri ise toplanan paraların önümüzdeki hafta içerisinde tutanakla Mehmetçik Vakfı'na teslim edileceği bilgisini veriyor.
'Tüzük dışına çıkamayız'
Şehit yakınları tarafından telefon yağmuruna tutulan Mehmetçik Vakfı'nın avukatı Gülşen Uz, yardım dağıtımında tüzüğün dışına çıkmalarının mümkün olmadığını söylüyor. Gelen yardımları vakfın veritabanındaki bilgilere göre dağıttıklarını ifade den Uz, "Habertürk'ün kampanyasıyla ilgimiz yok. Paralar da bize ulaşmadı. Sosyal güvencesi olan subay, astsubay gibi rütbeli personele kesinlikle yardım etmiyoruz." şeklinde konuşuyor.
Mehmetçik Vakfı'nın tüzüğü, yardımı eşit dağıtmaya engel
Şırnak'ta, Gabar Dağı'nda 13 şehit verilmesinin ardından Türk halkı bir kez daha kenetlendi. Milli Takım önderliğinde ve Habertürk televizyon kanalının katkısıyla 'Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası' başlatıldı.
Kampanyaya katılan yüz binlerce insan, milyonlarca YTL'yi 'şehit ailelerine verilmek üzere' bağışladı. Kampanyada 100 milyon YTL'ye yakın para toplandı. Şu anda en büyük sorun, paranın nasıl ve kimin kanalıyla dağıtılacağı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kampanyanın ilk başladığı günlerde Habertürk'e telefonla katıldığı programda adres olarak TSK Mehmetçik Vakfı'nı gösterdi. Öneri makul görüldü ve paranın vakıf kanalıyla şehit ailelerine aktarılmasına karar verildi. Ancak bu karar verilirken vakfın tüzüğü dikkate alınmadı. Zira Mehmetçik Vakfı'nın yardım yapabilmesi için şehit olan kişinin erbaş veya er olması gerekiyor. Vakfın internet sitesinden alınan bilgilere göre, uzman erbaşlar ile uzman jandarmalar bile yardım kapsamı dışında tutuluyor. Şehit polislerin ailelerinin de yardımlardan yararlanması mümkün değil. Ayrıca, vakfın yardım yapması için şehitliğe sebep olan olayın 1 Ocak 1982'den sonra gerçekleşmesi şartı aranıyor. Ki bu durumda anılan tarihten önce şehit düşenlerin yakınları da yardımdan faydalanamıyor. Son olarak, şehit askerler için ekim-aralık döneminde bir defa yapılan parasal yardım miktarı ise vakfın sitesinde 10 bin YTL olarak açıklanıyor. Ve bu yardım bir defaya mahsus olarak yapılıyor. Diyelim ki, 1 yıl önce şehit düşen aileye vakıf bir defaya mahsus olan yardımı yaptı. Tüzüğe göre, aynı aileye bir daha yardım yapılması söz konusu değil. Mehmetçik Vakfı'nın avukatı Gülşen Uz da yardım dağıtımında tüzüğün dışına çıkmalarının mümkün olmadığını açık ve net biçimde söylüyor. Vakıf yetkililerinin de şu ana kadar toplanan yardımları nasıl dağıtacağını açıklamaması şehit ailelerinin endişelerini artırıyor. İşte tüm bu nedenlerle şehit aileleri, paranın Emekli Sandığı eliyle ve polisleri de kapsayacak şekilde adil ve eşit biçimde dağıtılmasını istiyor.