Haksız yere gözaltıya tazminat kararı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bursa'nın İnegöl ilçesinde jandarmaya imzasız mektupla gelen sahte paralarla ilgili gece yarısı evlerine yapılan baskınlarda göz altına alınan ve aralarında doktor, market işletmecisi, okul müdürü ve öğretmenlerin bulunduğu toplam 8 kişi, savcılığın belge olmadığından takipsizlik kararı ile serbest kalınca tazminat davası açtı. Suçsuz yere gözaltına alındıklarını ifade eden 4 kişinin Hazine aleyhinde açtıkları tazminat davalarından ikisi sonuçlandı. Mahkeme suçsuz yere göz altına alınan market işletmecisine 100 YTL, doktora 500 YTL tazminat, davalarda avukat masrafı olarak 2 bin YTL olmak üzere toplam 2 bin 600 YTL ödeyecek. Okul müdürü ve bir öğretmenin davaları da kasım ayında neticelenecek.

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl İnegöl İlçe Jandarma Komutanlığı'na içerisinde sahte 20 YTL'lik banknotların bulunduğu imzasız bir mektup geldi. Jandarma olayla alakalı soruşturma başlatırken, şüpheli oldukları iddia edilen İnegöl'ün Hisar Mahallesi'nde market işletmeciliğini yapan Ahmet Taksim ile birlikte 3 kişinin telefonlarını, aldığı mahkeme kararıyla dinlemeye başladı. 2 ay boyunca telefon kayıtlarını gözden geçiren ekipler, suça konu bir şey bulamadı. Bu sırada 16 yaşında M.A. isimli bir öğrenci,

market işletmecisi Ahmet Taksim'in piyasaya sahte para sürdüğü şeklinde ifadeler verdi. Ayrıca öğrenci olarak eğitim gördüğü okulun müdürü Ö.A. ile Türkçe Öğretmeni A.K. hakkında da kendisini tehdit ederek kaçırdıklarını, sahte para ile onların da ilgilerinin olduğundan şüphe ettiğini beyan etmesi üzerine jandarma gece yarısı operasyon başlattı. Evlere yapılan baskınlarda 8 kişi göz altına alındı.

Şüphelilerin ev ve iş yerlerini de didik didik eden jandarma sadece şüphelilerden C.Ç.'nin evinde 11 adet 20 YTL'lik sahte para buldu. Ertesi gün şüpheliler yaka paça adliyeye sevk edildi. Savcılık ise şüphelilerin piyasaya sahte para sürmek suçuyla alakalı hiç bir ilgilerinin olmadığına, belgeler bulunmadığı için kanaat getirerek, takipsizlik kararı verdi.

Jandarmanın kendilerini haksız yere, şahsi takıntıları yüzünden isnatsız gözaltına aldığını belirten market işletmecisi Ahmet Taksim, Dr. N.H. ve okul müdürü Ö.A ile öğretmen A.K. 5'er bin YTL'lik tazminat davaları açtı. Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi Dr. N.H. için 500 YTL, market işleten A.T. için ise 100 YTL, her iki davayı takip eden Avukat Bilal Demir'e ise 2 bin YTL masraf ödenmesine karar verdi. Okul Müdürüyle, öğretmenin davası ise sürüyor.

Jandarmanın haksız yere kendisini gözaltına almanın bedelini Hazine'nin ödediğini vurgulayan Ahmet Taksim, " (Sahte parayı tedavüle koymak, bulundurmak, zorla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, kasten yaralama ve tehdit) suçlamasıyla 2006 yılında gece yarısı gözaltına alındım. Bu haksız gözaltının hiç bir dayanağı yoktu. 12 saat sonra savcılık takipsizlik kararı verdi. Ben de manevi olarak üzerimdeki yıpranmanın bedeli için 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 5 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtım ve

kazandım" dedi.

Haklarında takipsizlik kararı verilen 8 kişiden okul müdürü, doktor ve öğretmenin de tazminat davası açtığını vurgulayan Ahmet Taksim, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu haksız gözaltıyla Devlet zarara uğratılmış oldu. Sahtecilik ağır bir suçlama, insanı manevi olarak çok yıpratıyor. Suçsuz olmama rağmen dükkandaki işlerimi bile uzun süre etkiledi. Millet suçluymuşum gözüyle bakmaya başladı. İtibarımız zedelendi. Takipsizlik ile kazandığım manevi tazminat davasının kararlarını gösterdiğim insanlar oldu. Kurum içinde kişisel problemleri olan insanların keyfi tavırlarının bedelini devletimiz ödemek zorunda kaldı. Jandarma, daha önce benim işlettiğim kahvehanede arama

yapmak istedi, savcılık izni sordum. İşyerimde arama yapmak istedi, adliyeden belge istedim. Bu isteklerim sebebiyle böyle bir takıntıları oldu. Jandarmadaki subay ve astsubayların bu takıntısı yüzünden böyle bir olay ile karşılaştım. 2 ay telefonumu dinlemelerine rağmen, hiçbir suç isnat edici belge ortaya konulmamasına rağmen gözaltına alınınca, ben de hakkımı tazminat davası ile aradım ve kazandım."

Bu arada devletin, suçsuz yere gözaltına alınan şahıslara ödediği 2 bin 600 YTL'yi soruşturmayı gerçekleştiren jandarma görevlilerinden mahsup etmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber