Makam aracı saltanatı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin arabasıyla yapılan "saltanat" trafik ekiplerine tosladı. Resmi hizmet otoları ile makam araçlarına ülke çapında yapılan "şok" denetimlerde devletin arabasını özel işlerinde kullanan yüzlerce görevli suçüstü yakalandı

Son yıllarda kamu araçlarına yönelik başlatılan denetlemeler, devletin parasıyla alınan araçlarla nasıl saltanat sürüldüğünü ortaya çıkardı. Son üç yıldır denetimlerini artıran trafik ekipleri, kural ihlali yapan, aracı özel işlerinde kullanan kamu görevlilerine göz açtırmadı. İşte, üç yılın dökümü: 2005'TE BİN 62 ARAÇ Trafik Şubeleri'ne bağlı ekipler şehirlerarası ve şehiriçi yollarda resmi hizmet araçlarına yönelik sıkı denetimler gerçekleştirdi. 2005'de; 28 bin 500 resmi hizmet aracı trafik kontrolünden geçirildi. Bu araçlardan 27 bin 438'inin Taşıt Kanunu hükümlerine uygun kullanıldığı saptandı. Emirlere uygun kullanılmayan bin 62 resmi araca ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca para cezası kesildi.

AMAÇ DIŞI KULLANIM

2006 yılında trafik polisleri 22 bin 856 resmi aracı denetledi. Bu araçlardan 22 bin 283'ünün emre uygun kullanıldığı anlaşıldı. Trafik kurallarına uymayan bin 872 resmi hizmet otosuna ise ceza kesildi. Kontrollerde 552 resmi aracın ise "amaç dışı kullanıldığı" tespit edildi. Polis, ceza uyguladığı görevliler hakkında tutanak tutup çalıştıkları kurumlara gönderdi. 2007 yılının ilk 6 ayında ise 9 bin 996 resmi araç denetime tabii tutuldu. Bu araçlardan 9 bin 692'sinin emirlere uygun kullanıldığı belirlendi. 855 resmi araca Trafik Kanunu gereğince ceza kesilirken, 279 devlet arabasının amaç dışı özel işlerde kullanıldığı saptandı. Trafik polisleri, resmi hizmet arabasını özel işleri için kullanan 279 kamu görevlisi hakkında tutanak tuttu.

1 YILA KADAR HAPİS CEZASI

237 sayılı Taşıt Kanunu'na göre, resmi taşıtları kamu hizmetleri dışında özel amaçlı kullananlar hakkında bir yıla kadir hapis cezası veriliyor. Başbakanlık tarafından tüm devlet kurumlarına yayınlanan 2007/3 sayılı genelgede ise Taşıt Kanunu'na titizlikle uyulması isteniyor.

MASRAFLAR ÖDETİLDİ

Taşıt Kanunu'nda resmi hizmet ve makam araçlarının hangi amaçla nasıl kullanılacağı açıklanıyor. Kamu hizmetleri dışında hiçbir özel amaçla kullanılamayacağı vurgulanan resmi taşıtlara eş ve çocuklarını bindiren, okullara taşıyan vb. amacı dışında kullananlara 1 yıl hapis cezası veriliyor ve kullanımdan doğan benzin masrafları ve zararlar tazmin ediliyor.

Kamil ELİBOL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber