'eTürkiye' ödülleri finalistleri açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ?eTürkiye (eTR) Ödülleri?nin finalistleri açıklandı.

Değerlendirme sonucunda ?Kamudan Kamuya eHizmetler? kategorisinde Maliye SGB.net Sistemi Projesi ile Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projesi ile İstanbul Valiliği, İller Bankası Bilgi Sistemi - İLBİS projesi ile İller Bankası Genel Müdürlüğü, Elektronik İmzalı Doküman Yönetim Sistemi projesi ile TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü finale kaldı.

?Kamudan Vatandaşa eHizmetler? kategorisinde Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi projesi ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, Marka, Tasarım, Endüstriyel Tasarım Başvurularının Elektronik İmza ile Alınması Projesi ile Türk Patent Enstitüsü, e-Dernek Kurumsal Yazılım Programı projesi ile İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı finale kalırken, ?Kamudan İş Dünyasına eHizmetler? kategorisinde finale kalanlar ise TRAMER projesi ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Kamu/Mal Hizmet Alımlarında Veri Tabanı ve İnternet Uygulaması ile Oluşan Saydamlık projesi ile Akdeniz Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünden oluştu.

Bu yıl değerlendirmeye giren 18 proje arasından finale kalmaya hak kazanan 9 projeden ödül alacak olanlar, 22 Kasım 2007'de Ankara'da gerçekleştirilecek ?5. eTR Kongresi?nin sonunda jürinin elektronik oylaması ile belirlenecek.

Bu sene ayrıca, sadece belediyelere yönelik olarak ?eDevlet Yolunda eBelediye Kıyaslama Çalışması? başlıklı bir anket oluşturularak eDevlet uygulamaları açısından örnek olan veya örnek teşkil edebilecek belediyelere özel bir ödül verilecek.

E-DEVLET UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI...

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı Ayça Dinçkök, finalistlerin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin en temel bileşenlerinden birinin, eDevlet kavramı olduğunu, nitekim, 2006-2010 yıllarını kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisinde 2010 yılı itibarıyla devlet hizmetlerinin yüzde 70'inin elektronik ortama aktarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Türkiye'nin eDevlet alanındaki hedefinin, teknolojik değişimle beraber bilgi ve iletişim teknolojilerini en iyi şekilde kullanan, vatandaşlarına hızlı ve kaliteli hizmet sunan etkin bir kamu yönetimi anlayışını hayata geçirmek olması gerektiğini ifade eden Dinçkök, bu açıdan, Türkiye'de eDevlet uygulamalarının yaygınlaştırılması, vatandaşların bu hizmetlerden yararlanabilmeleri için gerekli yatırımların artırılmasını istedi.

Dinçkök, ?Böylelikle elektronikleşme ile ekonomik verimlilik sağlanacak, vatandaşların yönetime ve denetime katılmasıyla şeffaflık artacaktır. Teknolojik imkanların sunulmasıyla sistem etkinleşecektir? dedi.

E-Dönüşümün kamu yönetiminde reformu da beraberinde getireceğine işaret eden Dinçkök, Türkiye'de bölgeler arası dijital uçurumun kapanmasının, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu vurguladı.

BELEDİYELERE ÖZEL ÖDÜL

AB-27 ülkelerinde, vatandaşlara ve iş dünyasına yönelik olarak toplam 20 temel e-devlet hizmetinin sunum seviyesi bakımından Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini, 2000 yılından beri her sene Brown Üniversitesi tarafından düzenlenen, 198 ülkenin karşılaştırıldığı Küresel eDevlet Çalışmasında Türkiye'nin geçen seneye göre 21 sıra yükselerek 8. sıraya yerleştiğini ifade eden Dinçkök, eDevlet uygulamalarının ödüllendirilmesinin, bu yöndeki çalışmaları teşvik etmek açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Bu yıl ?5. eTR Ödülleri ve Kongresi?ni 22 Kasım'da Ankara'da düzenleyeceklerini, ödülleri ?Kamudan Kamuya eHizmetler kategorisi?, ?Kamudan Vatandaşa eHizmetler Kategorisi? ve ?Kamudan İş dünyasına eHizmetler Kategorisi? olmak üzere üç kategoride verdiklerini anlatan Dinçkök, bu seneye özel olarak Deloitte'nin katkılarıyla, Türkiye'deki belediyeler için ?eDevlet Yolunda eBelediye Kıyaslama Çalışması? başlıklı bir anket oluşturulduğunu, çalışmanın sonunda eDevlet uygulamaları açısından örnek olan veya örnek teşkil edebilecek belediyelere özel bir ödül vereceklerini kaydetti.

eTR Ödülleri ve Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Şafak Alpay da konuşmasında, Kamudan Vatandaşa eHizmetler kategorisinde 10, Kamudan İş Dünyasına eHizmetler Kategorisinde 2, Kamudan Kamuya eHizmetler Kategorisinde 6 adet başvuru alındığını bildirdi.

Alpay, bu seneye özel belediyelerle ilgili anket çalışmasına da 101 belediyenin cevap verdiğini, anket kapsamındaki özel ödüle de 19 belediyenin başvurduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber