Vergiye tabi olan polis kantinleri kapanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

200 bin kişilik polis teşkilatı ile polis meslek yüksekokullarındaki öğrencilerin her ihtiyacını karşılayan polis kantinleri, 2006 yılında getirilen vergi mükellefiyetine dayanamadı.

Bir yıl içinde 220 kantinden 27'si kapandı, mallar diğer kantinlere devredildi. Geri kalan 193 kantin de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

2006 yılında uygulamaya konulan düzenleme ile askerî kantinlerin dışında tüm kantinlere vergi mükellefiyeti getirildi. Polis kaynakları, Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen toplantılarda, yılda 6 bin mezun veren 27 polis meslek yüksekokulunun da kışla gibi değerlendirilmesini gündeme getirdi. Polis adaylarının okullarda herhangi bir ücret almadığına dikkat çeken polis yetkilileri, toplantılarda, Polis Akademisi ile polis kolejlerinin de aynı kapsamda bulunması gerekliliğine dikkat çekti. 81 il emniyet müdürlüğünde bulunan kantinlerin de askerî birliklerdeki kantinlerden herhangi bir farkının bulunmadığı toplantılarda dile getirildi. Ancak Maliye Bakanlığı, polisin bu önerisini kabul etmedi. 2006 yılında yürürlüğe giren uygulama ile 220 polis kantini vergiye tabi oldu. Polisin her ihtiyacının karşılandığı kantinlerin vergiye tabi olması, fiyat açısından piyasadaki marketlerle arasında herhangi bir fark olmamasına neden oldu. Kâr oranı asgari tutara düşürülmesine rağmen polis kantinleri bir bir kapanmaya başladı. Adana, Aydın, Denizli, Erzincan, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Zonguldak ve Şırnak'ta bulunan 27 polis kantini, rekabete dayanamayarak kepenk kapattı. Bunlar arasında, 5 bin polisin görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Polis Hastanesi'ndeki kantinler de var. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan iki kantinden biri de yine kapısına kilit vurulan kantinler arasında yer aldı. Emniyet'in Dikmen'deki merkezinde bulunan kantin hizmete devam ediyor. 7 bin polise hizmet veren bu kantin de kapanma ile karşı karşıya. Sedat Güneç, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber