Sözleşmeli hekim istihdamı durduruldu

Haber Giriş : 27 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı 4 ay önce başlatılan ?hastanelerin sözleşmeli tabip çalıştırabileceği' uygulamasından vazgeçti. Hastaneler sadece yardımcı sağlık personeli çalıştırabilecek.

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki hekim dağılımını bozacağı gerekçesiyle hastanelerin dışarıdan sözleşmeli tabip ve uzman tabip istihdam etmesini yasakladı. Buna göre sağlık kuruluşları ihtiyaçları doğrultusunda ve döner sermaye kaynaklarını kullanarak yalnızca hemşire, ebe ve sağlık memuru çalıştırabilecek.

Yaklaşık 4 ay önce bir yönetmelik çıkaran Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimlerine dışarıdan hizmet satın alma yoluyla ihtiyaç duyulan branşlarda personel çalıştırabilme yetkisi tanıdı. Bunun üzerine pek çok devlet hastanesi 3 aydan 1 yıla kadar sözleşmeli ebe, hemşire, sağlık memuru ile uzman ve pratisyen hekim almaya başladı. Hatta hastanelerin personel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla temizlik ve yemek şirketlerine benzer sağlık hizmetleri şirketleri de kurdu. Uygulamayla birlikte büyük şehirlerde yüksek döner sermaye geliri olan hastaneler, sahip oldukları maddi kaynaklar sayesinde daha fazla personel alma imkanına kavuştu. Bu durumun, zaten dengesiz olan sağlık personeli dağılımının daha da bozulmasına yol açabileceğinden endişe eden Sağlık Bakanlığı, yeni bir karar alarak sözleşmeli hekim istihdamını kapsam dışına çıkardı. Buna göre hastaneler kendi döner sermaye kaynaklarından yalnızca yardımcı sağlık personeli alabilecek.

Konuyla ilgili yeni bir genelge hazırlayan Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki hekim dağılımını dengeli hale getirmek için gerekli planlamaların merkezî yöntemle yapıldığını bildirdi. Bu planlama çerçevesinde gerekli istihdam politikalarının oluşturulduğunu kaydeden bakanlık, şu aşamada tabip ve uzman tabip ihtiyacının hizmet satın alımı yoluyla giderilmesinin çeşitli aksamalara yol açabileceği uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Atalık imzasıyla sağlık kuruluşlarına gönderilen genelgede, ?Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarca yapılacak olan hizmet satın alma işlemlerinde, tabip ve uzman tabiplik hizmetlerine yer verilmemesi kararlaştırılmıştır.? denildi.

Türk Tabipleri Birliği, ?Sağlık alanının bütünüyle ticarileştirilmeye çalışıldığı" gerekçesiyle uygulamaya karşı çıkmıştı.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber