KEY hesap listelerinin hazırlanmasına dair bir öneri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONUT EDİNDİRME YARDIMINI HAK EDENLERİN LİSTESİNİN HAZIRLANMASINA BİR ÖNERİ

3320 sayılı ?Memurlar ve İşçiler ile bunların emekliliklerine konut edindirme yardımı yapılmasına ilişkin kanun" 11.11.1986 günü kabul edilmiş ve 22.11.1986 günü Resmi Gazetede yürürlüğe girerek yayınlanıp, 1987 yılbaşında yürürlüğe girmiştir.

Kanun gereğimce 10 ve daha fazla işçi-memur çalıştıran işverenler-devlet çalışanlarının her biri için belli bir miktar parayı Konut Edindirme Yardımı olarak bankaya yatırılmıştır. Bu ödemeler 1987-1995 yılları arasında çalışan kişilere uygulanmış ve 1995 yılında kaldırılmıştır.

22.05.2007 tarih ve 5664 sayılı konut edindirme yardımı hak sahiplerine ödeme yapılmasına dair kanun uyarınca hak sahipleri olanlara nakit veya hisse senedi olarak yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelik gereği, kurumlardaki hak sahipleri tespit edilmeye çalışılmaktadır.

Kurumlarda çalışıp konut edindirme yardımı hak eden kişilerin çoğu emekli olmuş, istifa etmiş veya vefat eden kişilerden oluşmaktadır. Bu kişilerin çalıştığı yıllarda T.C. kimlik numarası uygulaması olmadığından bu kişilerin T.C. kimlik numaraları kurumlarda bulunmamaktadır. Kurumların bunları bulup istene listeleri zamanında hazırlamalarının çok zor olduğunu düşünmekteyiz

Ancak basınımızda çıkan bazı yazılarda emeklilerle ilgili tüm işlemleri bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumu yapacağı söylenmektedir. Hatta hiç kimsenin kişisel bir başvuru yada form doldurmasına gerek yok. Tüm işlemler sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılarak Emlak Bankası'na bildirileceğinden bahsedilmektedir. Primlerin yatırılıp yatırılmadığından şüphe edenler, o tarihlerde kesintilerinin yatırıldığı sosyal güvenlik kurumuna (SSK-Emekli Sandığı gibi) gidecek, durumlarını sorabilecekleri belirtilmektedir.

Öte yandan SGK, otomasyon sisteminin verdiği olanaklardan yararlanarak devredilen SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığından emekli aylığı alanlar ile bu kurumlara tabi olarak çalışmaya devam edenlerin kayıtlarının çapraz kontrol edilebilmektedir. SGK ayrıca, aktif (çalışan) ve pasif (emekli) kayıtlarını 2022 sayılı kanuna göre özürlü ve sakat aylığı alan kişilere ait kayıtlarla; Bağ-kur aktif kayıtlarını, Gelir İdaresi Başkanlığının vergi kayıtları ve merkezi nüfus idaresi sistemi (MERNİS) kayıtlarıyla karşılaştırılacak teknolojiye sahiptir. Basında yer alan haberlerde KEY hesaplarının SGK sisteminden alınacağı yönündedir. Yatırılan paralar Emlak Bankasının hesaplarında bilinmektedir. Kişilerin bilgileri ve T.C. kimlik numaraları kurumlarda çalışmış, konut edindirme yardımı almaya hak kazanan kişilerin, parasal alacakları kontrol edildikten sonra, Memurları Emekli sicil numaraları yazılıp, SSK'lı olanların SSK sicil numaraları yazılarak direk olarak SGK sisteminden sorgulatılabileceğini düşünmekteyiz.

Yönetmelik gereği 30 Kasım 2007 yılına kadar hak sahiplerinin listeleri hazırlanması gereken kurumlarda çalışmalar yavaş ilerlemektedir. Yaklaşık 5-6 milyon çalışan ve emekliyi ilgilendiren bu çalışmanın 30 Kasım 2007 tarihine yetişmesi zor görünmektedir. Bu sürenin Yönetmelikte belirlenen ?Bakanlar Kurulu bu süreyi 3 ay uzatabilir? maddesi gereği uzatılacağını düşünmekteyiz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir uygulamaya gidilmezse uzatılacak olan bu üç aylık süreninde yetmeyeceğini düşünmekteyiz.

A. Gökdemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber