Rüşvet iddiasıyla açığa alınan savcı suçsuz çıktı
Savcı adalet arıyor
Kayseri Yeşilhisar Cumhuriyet Savcılığı görevi sırasında rüşvet suçlamasıyla görevden el çektirilen ve sekiz ay cezaevinde yattıktan sonra suçsuzluğu ortaya çıkan İsmet Tuncer, görevine döneceği günü bekliyor.
Kayseri Yeşilhisar Cumhuriyet Savcılığı görevi sırasında mesai arkadaşının "rüşvet aldı" biçimindeki beyanı üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından görevden el çektirilen, 8 ay cezaevinde yatıp delil yetersizliği sebebiyle tahliye edilen İsmet Tuncer, 4.5 yıldır işsiz.. Bunun aile yaşamını altüst ettiğini söyleyen Tuncer, "İşsizliğe daha fazla dayanacak gücüm ve sabrım kalmadı. Artık evime ekmek götürmek istiyorum" diyor.
Yargı sonucu beklenmeden meslekten ihraç
İsmet Tuncer'in hukuk serüveni, Kasım 1999'da Bursa'da bulunan gayrımenkuller hakkında görevli olduğu Kayseri Yeşilhisar Adliyesi'nde 111 adet tapu davası açılmasıyla başladı. Görevli diğer savcı, İsmet Tuncer'i Adalet Bakanlığı'na "O zaten Bursalı idi. Kesin o davaları Bursa'dan Kayseri'ye getiren odur" şeklinde ihbar etti. Bunun üzerine 30 Aralık 1999 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Tuncer'e görevden el çektirdi. Aynı zamanda da Develi Ağır Ceza Mahkemesi'nde "rüşvet ve hakimi sahte evrak hazırlamaya azmettirmek" suçlamasıyla dava açıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Develi Ağır ceza Mahkemesi'ndeki ceza yargılamasanın sonuçlanmasını beklemeden 17 Nisan 2000 tarihinde "meslekten ihraç" kararı verdi. 23 Mayıs 2000'de savcı İsmet Tuncer, ilk duruşmada tutuklandı ve 8 ay hapis yattıktan sonra 22 Ocak 2001 tarihinde tahliye oldu.
Bundan sonraki duruşmalara tutuksuz olarak ikamet ettiği İstanbul'dan Kayseri'ye gelip giden Tuncer, yargının geç çalıştığını kamuoyuna duyurmak için 2 kez bisikletiyle İstanbul'dan Kayseri'ye gitti. Yine de sonuçlanmadığnı görünce bu kez Develi Ağır Ceza Mahkemesi önünde 7 Ocak 2004'ten itibaren oturma eylemi yaptı. Develi Ağır Ceza Mahkemesi 22 Mart 2004'de eski savcı İsmet Tuncer'e 11 yıl ağır hapis cezası verdi. Ancak tutuklama kararı da vermedi.. Hükmü derhal temyiz eden Tuncer, 3 ay boyunca gerekçeli kararın yazılmasını bekledi. Bu aşamada Adalet Bakanlığı Develi Ağır Ceza Mahkemesi'ni sürpriz bir kararla kapattı ve dosyayı Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale etti. Ama mart ayından bu yana dosya hâlâ Yargıtay'a gitmedi.
'Açlık grevi yapacağım'
Tuncer, bu durumu şöyle yorumluyor: "Hakimler Yasası'nın 95.maddesine göre savcılara karşı açılan davalar, 3 ayda sonuçlandırılmak zorundadır. Kaldı ki Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesine göre, her sanığın makul sürede yargılanma hakkı vardır. 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle yargılanma süresi 5'inci yılı dolduracaktır. Bu tarih itibariyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yeni bir başvuruda bulunacağım"
Üç yıldır İstanbul-Kayseri arasında mekik doyuyarak hukuk savaşı veren Tuncer, suçsuz olduğuna inandığı için başlattığı hukuk savaşını sonuna kadar sürdürmeye kararlı. Tuncer "Önce uyarı amaçlı 3 günlük açlık grevi yapacağım. Yargıtay'dan gelecek karar gecikirse de süresiz açlık grevi başlatacağım" diyor.
Yeni Şafak