'Devlet sanattan çekilebilir' sinyali

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 20:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Topkapı Sarayı'nda Milliyet'e özel açıklamalar yaptı. Günay, 'Devlet Tiyatroları' ile 'Devlet Opera ve Baleleri'nin gönüllü kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlere devrini sorguladığını söyledi

Ömer Erbil

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'nda Milliyet'e verdiği özel röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devlet tiyatro ve operasının özelleşebileceğinin sinyallerini veren Bakan Günay, 55 yaşında sanatçıların halk oyunları ekibinde yer almasının yeni bir mevzuatla önüne geçilebileceğini söyledi.

Gündemdeki çevre sorunlarına da değinen Bakan Günay'ın değişik konulardaki açıklamaları özetle şöyle:

MÜZELERİN GÜVENLİĞİ

"Bazı tarihi eser kayıplar ve değiştirimleri, müzelerdeki denetimler sırasında ortaya çıkıyor. Böylece sürekli bir denetim ihtiyacı olduğu anlaşılmış oldu. Bizden önce başlayan bu çalışma şimdi de aynı hızla sürdürülüyor. Çok ciddi eleman sıkıntımız var. Üzüntüyle gördüm ki Kültür ve Turizm Bakanlığı ikinci konumda kalmış.

Ülkemizde kamuda çalışanların ücretleri genelde yüksek değil. Bazı bakanlıklarda bir takım uygulamalarla ek destekler sağlanmış. Bu bizim bakanlığımızda ne yazık ki uygulanmamış. Devletin genel politikası içinde eşit işe eşit ücret anlayışı ile çözümlenme yapılacak.

TİYATRO, OPERA, BALE

Yeni bir mevzuat ve hukuk düzenlemesine ihtiyacımız var. Devletin sanatı desteklemesi adı altında opera, bale, korolor gibi birimler oluşturulmuş. Bunların oluşturulduğu dönemlerde hep genç yetenekler alınmış.

Üzerinden yıllar geçince bu yetenekler arkadan gelen gençlerin önünü tıkar hale gelmiş.

Bu alanlarda çalışanların klasik devlet memuru gibi 65 yaşını emekli olmak için beklememesi gerekiyor. 40 yaşını aşmış bir sanatçıyı sahneye çıkması için zorlayamazsınız. Mevzuat benim onları zorlamamı, onların da sahneye çıkmasını gerektiriyor.

'KADROLU TÜRKÜCÜ'

Devletin sanatı korumak adına 50 yıl önce bu sanat kurumlarını kurması ihtiyaçtı. Bugün öyle bir ihtiyaç var mı acaba? Bunlar gönüllü kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlere devredilemez mi? Bakanlık olarak bunların içindeki gayreti ve yeteneği desteklesek daha iyi olmaz mı? Bunları sorguluyorum.

Devletin 2007 yılında Anadolu'nun filanca yerinde kadrolu türkücüsü ve oyuncusu olur mu? Bunu masaya yatırdık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber