Şahin, Adalet Bakanlığındaki kadro açığını sayılarla açıkladı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı mensuplarının en büyük şikayetlerinden olan iş yükünün azaltılması ve davaların kısa sürede sonuçlandırılması konusunda standardın yakalanması için; hem mahkeme hem de personel sayısında ciddi artışlar gerekiyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bakanlığının bütçesiyle ilgili bilgi verirken, yargıdaki eleman ve alt yapı eksikliğinin boyutlarını ortaya koydu.

7 bin kadro boş

Bakan Şahin, her mahkemenin bir yıl içerisinde bakabileceği dava sayısının asgari ve azami hadleri ile hakim ve Cumhuriyet savcısı ve diğer personel yönünden iş durumuna göre tespit edilen durumlar esas alındığında; bin 196 yeni mahkeme kurulması gerektiğine işaret etti. Şahin'in verdiği bilgiye göre, kurulacak mahkemeler yanında 3 bin 951 hakim ve Cumhuriyet savcısı ile bin 196 yazı işleri müdürü, 3 bin 588 zabıt katibi, bin 196 mübaşir, bin 196 hizmetli olmak üzere toplam 7 bin 176 adliye personelinin atanması gerekiyor. Bakan Şahin, Türkiye'de halen 14 bin 694 hakim ve Cumhuriyet Savcısı kadrosundan 10 bin 632'sinin dolu, 4 bin 62'sinin boş olduğunu belirterek; 37 bin 260 adliye personeli yasal kadrosundan da 7 bin 996'sının boş olduğunu dile getirdi. Bakan Şahin, yargıdaki personel eksiğini gidermenin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirterek, 2008 yılında yeni adımlar atarak meseleyi çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Bakan Şahin, icra faaliyetlerinin son yıllarda aşırı şekilde artan iş yükü nedeniyle icra faaliyetlerinin yerine getirilmesinde önemli aksamalar göründüğüne de işaret etti. Bakan Şahin, Türkiye'de halen 2 bin 441 icra müdür ve yardımcısı kadrosundan bin

734'ünün dolu, 536'sının ise boş olduğunu belirtti.

Yetersiz kalınıyor

Şahin, icra ve iflas dairelerinin 2006 yılı iş durumları incelendiğinde mevcut kadroların iş yükünü karşılamada yetersiz kaldığı ve ihtiyaç duyulan kadro sayısının mevcut kadro sayısının çok üstünde olduğunu ifade etti. Bakan Şahin, yargılamanın adil, etkin ve makul sürede sonuçlandırılması ve hakim ile Cumhuriyet savcılarının iş yükünün azaltılması için; idari işler, çekişmesiz yargı gibi işleri yapacak mezunların istihdam edileceğini de belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber