Devleti çıraklık sistemiyle soyuyorlar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel'in yazısı

SSK'yı, Milli Eğitim'i ve çırakları öpüyorlar, vergileri ve primleri devlete ödetiyorlar, kârı cebe atıyorlar

1-Meslek lisesi öğrencilerinin primi MEB'den,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince, Meslek Lisesi öğrencileri eğitimleri süresince işletmelere-fabrikalara-atölyelere staja giderler ve stajları süresince de SSK primlerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öder.

Çırakların primi de MEB'den, öte yandan meslek lisesinde okumayan ama ilköğretimi bitirdikten sonra sanayi sitelerine, atölyelere fabrikalara ve değişik üretim yerlerine çırak olarak girenlerin SSK primleri de çıraklık eğitimleri süresince yine Milli Eğitim Bakanlığı'nca SSK'ya ödenir.

Primleri emekliliğe sayılmaz, gerek meslek lisesi öğrencileri gerekse çıraklar adına ödenen primler sadece işkazası-meslek hastalığı ve hastalık sigortaları için olup bu primler emekliliğe sayılmadığı gibi emeklilik için başlangıç da sayılmaz.

2- Açıkgözler çifte kavrulmuş yapıyor

Meslek lisesi mezunu birini alıp işyerinde işçi olarak çalıştırıp, bir Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü ile el ele verip, devlete çırak olarak bildirirseniz de çifte kavrulmuş gibi SSK primlerinden ve gelir vergisinden kurtulma imkanı yaratıyorsunuz ve bunu yapan işletme sayısı da ülkemizde epeyce fazla.

3- OLAN MEB'e, SSK'YA VE İŞÇİLERE OLUYOR

Aslında meslek lisesi mezunu işçi oldukları halde Çıraklık Eğitim Merkez müdürlerinin göz yumması ile çırak olarak gösterilen işçilerin primleri 4 yıl boyunca MEB tarafından ödeniyor, SSK ise normal işçi primi alacağı yerde çırak primi aldığı için az gelir elde ediyor. Normalde en az asgari ücretin yüzde 35,5'u kadar yani 208 YTL. prim alacağı yerde SSK, 24 YTL. prim alıyor. Çünkü, çırakların prim oranı yüzde 4. Üstelik bu 24 lirayı da işveren ödemiyor Milli Eğitim ödüyor.

4- İşçilerin primleri MEB'den

Şu aralar işletmeler, fabrikalar, atölyeler meslek lisesi mezunu ve 18 yaşından büyük gençleri işe alıyorlar ve sonra çırak olarak Çırak Eğitim Merkezlerine kaydettiriyorlar ve 4 yıl boyunca işçi olarak çalıştırıp primlerini çırak diye Milli Eğitim'e ödettiriyorlar. İşverenin cebinden bir kuruş SSK primi çıkmıyor.

5-Bir kuruş vergi de yok

Öte yandan aslında işçi olarak işe alınan ama primleri devlete ödettirilen bu kişilere ödenen ücretler içinde ayrıca Maliye'ye vergi ödenmesi de gerektiği halde çırak olarak bildirildiği için vergi de ödenmiyor.

6-İşçi geç emekli oluyor

Meslek lisesini bitirip bir işyerinde işe girdiği ve işçi olduğu halde SGK'ya çırak olarak bildirilmenin asıl mağduru ise çalışan işçiler. Esas olan ise işçiye oluyor çünkü, işçi olarak değil de çırak olarak bildirildiği dönemler emekliliğine sayılmadığından daha geç emekli oluyorlar. Evli iseler eşlerine çocuklarına sağlık karnesi alamıyorlar, eşleri için doğum yardımlarından mahrum kalıyorlar. Evli değilseler ana-babalarına sağlık karnesi alamıyorlar. Dahası çırak olarak bildirildikleri süreler için kıdem tazminatı da alamıyorlar.

7-Öpüşün alt yapısı 2001'de geldi

İşte 2002 yılından beri MEB'i ve SSK'yı öpüyorlar önce öpüşün alt yapısını 2001 yılında yaptılar. 29.06.2001 günü TBMM'den 4702 sayılı Kanun geçinceye kadar 18 yaşını doldurmuş kişiler çırak olamıyordu ama devlete çırak kazığı atmak için 19 yaşından gün almış kişilerin (hatta 60 yaşında da olsa) çırak olabilmesinin yolu açıldı. Şu anda 20 yaşından büyük meslek lisesi mezunu gençler işçi oldukları halde çırak olarak bildiriliyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber