Bakan Özak: Depremzedeye 40 yıl sonra konut teslim edildi

Haber Giriş : 13 Kasım 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Muş-Varto ve Diyarbakır-Lice ve Hani'de 1966 yılında meydana gelen depremin ardından 40 yıldır konut bekleyen afetzedelere konutlarının teslim edildiğini bildirdi. Özak aynı tarihte meydana gelen Erzurum-Hınıs depreminin ardından yapılması gereken konutların da 2008 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Muş-Varto ve Diyarbakır-Lice ve Hani'de 1966 yılında meydana gelen depremin ardından 40 yıldır konut bekleyen afetzedelere konutlarının teslim edildiğini bildirdi. Özak aynı tarihte meydana gelen Erzurum-Hınıs depreminin ardından yapılması gereken konutların da 2008 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Özak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunduğu bütçe sunuş metninde, 40 yılda tamamlanan afetzedeye konut çalışmasını şöyle anlattı:

?1966 Muş-Varto ve Erzurum-Hınıs depremleri ile 1975 Diyarbakır-Lice ve Hani depremlerinden uzun yıllardır konut yapımını bekleyen afetzedeler de dahil olmak üzere 2003 yılı etüd projede de olan 19 bin 283 konut ve 563 işyeri borcu bulunmaktaydı. Hükümetimiz döneminde gösterilen çalışmalar sonucu 40 yıldır programa alınmadan konut yapımını bekleyen afetzedelerden Muş-Varto, Diyarbakır-Lice ve Hani depremlerinden hak sahibi olan afetzedelerin konutlarından 18 bin 263'ü tamamlanarak geç de olsa afetzedelere teslim edilmiştir. Bunlardan Erzurum-Hınıs depremi sonrasında kalan 1020 konutun ise bütçe imkanları nispetinde 2008 yılı yatırım programına alınarak bitirilmesi hedeflenmektedir.?

ANAYASA MAHKEMESİ BİNASI 2008 CUMHURİYET BAYRAMINA

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün kamu için bina inşa projelerine işaret etti. 29 Ekim 2006'da temeli atılan yaklaşık 30 bin metrekare kapalı alanlı Anayasa Mahkemesi binasının tüm konfor ve güvenlik düşünülerek projelendirildiğini belirten Özak, ?Ödeneğinin zamanında temin edilebilmesi halinde Cumhuriyetimizin 85. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2008 tarihinde bitirilerek hizmete açılması hedeflenmektedir? bilgisini verdi.

En son teknolojik gelişmelerin öngördüğü yapı malzemeleri de kullanılarak projelendirilen İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası Adalet binalarının ihalelerinin sonuçlandırılıp yapımlarına devam edildiğini ifade eden Özak, ?Bu binalar hem ülkemiz hem de diğer ülkelerdeki emsallerine göre; metrekare bazında büyüklük, konfor ve görecekleri hizmetler bakımından en önde gelen yapılardan olacaktır. Bunlardan 2006 yılında ihalesi sonuçlanan Anadolu Yakası Adalet Sarayı 360 bin metrekare kapalı alana sahip olup, ihale bedeli 2005 fiyatları ile 196 milyon YTL'dir. İhale bedeli 2007 fiyatları ile 238 milyon YTL olan Avrupa Yakası Adalet Binası ise 330 bin metrekare alana sahiptir? dedi.

-FAY ÇEVRESİNE TAMPON BÖLGE-

Yeni bir Yapı Denetimi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandığını ifade eden Özak, Yapı Kanunu Taslağı çalışmalarına da başlandığını bildirdi.

Ülke topraklarının büyük bölümünün 1. derece deprem kuşağında olduğunu kaydeden Özak, nüfusu 1 milyonun üzerindeki 11 büyük kent ile ülke nüfusunun yüzde 70'inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'inin kurulmuş bulunduğu bu bölgelerde deprem riskinin yüksek olduğunun altını çizdi. Özak'ın sunuşunda yer alan bilgiye göre, 1950-2006 yılları arasında 12 bin 794 heyelan, 3 bin 873 su taşkını, 2 bin 769 kaya düşmesi, 847 adet çığ afeti, 610 yerde yangın meydana geldi.

Özak, 2008 yılında afet zararlarının azaltılmasıyla ilgili yapılacak çalışmaları şöyle aktardı:

-Etüt proje işlerinin yapılması ve/veya kontrol edilmesi için donanım ve yazılım metni.

-Afet sahaları içinde veya dışında yeniden kurulacak iskan yerlerinin halihazır harita, imar planı, imar uygulamaları ve tapu tescil işlerinin yapılması.

-Aktif fayların üstünde ya da yakınında planlama ve tampon bölge oluşturma kriterleri.

-Ani iklim-meteorolojik durum değişikliği kökenli, yerleşim birimlerini tehdit eden su baskını, çamur-moloz akması alanlarının belirlenmesi, haritalanması ve söz konusu alanların iklim değişikliğinde adaptasyon sürecine ilişkin önlem projelerinin irdelenmesi.

-Türkiye afete duyarlı yerleşime uygunluk sistemi projesi.

-Afet bilgi envanteri projesi.

-Kuzey Türkiye heyelan duyarlılık haritaları projesi.

BOĞAZİÇİ'NE YASA

Önümüzdeki dönemde kıyı planlama çalışmaları kapsamında ?Samsun Kıyı Alanları Planlama Projesi?ne başlanacağınız açıklayan Özak, ?Kıyı alanlarında ve Boğaziçi'nde yaşanan planlama ve uygulama sorunlarına çözüm getirmek amacıyla, 2007 yılında hazırlıkları tamamlanan ?Kıyı Kanunu Taslağı? ve ?Boğaziçi Kanunu Taslağı?nın Başbakanlığa sevk edilerek yasalaşmasına yönelik çalışmalar tamamlanacaktır? dedi.

İLLER BANKASI'NDAN BELEDİYELERE 1 MİLYAR YTL

İller Bankası çalışmalarını anlatan Bayındırlık Bakanı, Ekim 2007 itibariyle yatırım programında 447 milyon YTL yatırım harcaması gerçekleştirildiğini ifade etti. Belediyelere ayrım yapılmaksızın kredi sağlandığını vurgulayan Özak'ın verdiği bilgiye göre; belediyelere 2007 yılında Banka yatırım programında bulunan işler için 447 milyon YTL, belediyelerin kendi yatırım programındaki işleri için 163 milyon YTL, araç-gereç ve malzeme alımları için 139 milyon YTL olmak üzere toplam 749 milyon YTL kredi kullandırıldı. Yıl sonuna kadar kullanılacak kredi miktarı 1 milyar YTL'ye ulaşacak. İller Bankası 2008 yılında da belediyelere kullandırılacak 400 milyon YTL kredi ile birlikte toplam 1 milyar 140 milyon YTL tutarında yatırım yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber