Diabet hastalarının çoğu hasta olduğunu bilmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diabet hastalığının dünyada 150 milyon insanı ilgilendirdiğini belirten Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Sezer, bu rakamın 2025 yılı itibariyle 300 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Sezer, dünyada 150 milyon insan diyabet hastası olduğunu ve bu insanların üçte birinin hasta olduklarını bilmediklerini ifade etti.

Hasta olanların hasta olmalarına ve hastalığın ilerliyor olma olasılığına rağmen, gözle görülür belirtiler görülmediğini anlatan Sezer, "Ayrıca diyabet belirtilerinin yanlış yorumlanması da sık görülen bir durumdur. Örneğin, aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik, kilo kaybı ve hatta bulanık görme gibi rahatsızlıklar yavaş yavaş ortaya çıkar ve yaşlanmaya yorulabilir; ancak bunlar aslında tip 2 diyabet hastalığının ilerleyişinin klasik belirtileridir." dedi.

Tip 2 diyabetin güçlü bir genetik bağlantıya sahip olduğunu altını çizen Sezer, tip 2 diyabetin genellikle aşırı kilolu veya obez insanlar ile 45 yaşın üstündeki insanlar üzerinde etkili olduğunu ancak gençler arasında da gittikçe yaygınlaştığını kaydetti.

Sezer, diğer bazı tip 2 diyabet risk faktörlerini şöyle sıraladı: "Ailede geçmişte diyabetin görülmesi, düzenli egzersiz yapılmaması, geçmişte hamilelik sırasında meydana gelen bir diyabet şekli olan gestasyonel diyabetin görülmüş olması, dört kilonun üzerinde bir çocuk dünyaya getirilmesi."

Tüm diyabet hastalarının tedavisinin kişiye özel olduğunu da hatırlatan Sezer, hiçbir hastanın ilaç ihtiyacı ve beslenme düzeninin bir diğer hastanınkine benzemediğini belirtti. Özellikle tip 2 diyabet hastalarının kilo problemi olduğunun altını çizen Sezer, "Bu hastaların sağlıklı bir şekilde kilo vermesi diyabet tedavisinin en önemli noktalarından birisidir" diye konuştu.

Diyabet hastalığının korkularak veya doktordan uzak durularak çözülebilecek bir rahatsızlık olmadığını ifade eden Sezer, her sağlıklı insanın uyması gereken kurallara uyularak diyabetken bile sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmenin mümkün olduğunun altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber