Soğuk algınlığına karşı ekinezya

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 23:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erdem Yeşilada'nın yazısı

Ekinezya soğuk algınlığının daha hafif geçmesini sağlıyor. Ancak bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisinin ortaya çıkması için en az 2-3 hafta süreyle sürekli kullanılması gerekiyor

Geçen haftalarda, bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığı dahil birçok rahatsızlığa karşı vücudun direncini artırmanın öneminden ve bu amaçla yararlanılabilecek bir doğal formülasyon olan beta glukandan bahsetmiştik. Yararlanılabilecek bir başka doğal ürün ise echinacea, ülkemizde doğal olarak yetişen bir bitki olmadığından ekinezya olarak biliniyor. İlk olarak Kızılderililer tarafından kullanılan bitkinin bağışıklık sistemi üzerinde etkisi Alman araştırıcılar tarafından bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bitki için çeşitli kullanım önerileri yapılmakla birlikte, bilimsel kaynaklarda iki kullanılış ön plana çıkarılmaktadır. Bunlardan, Echinacea angustifolia ve E. pallida kökleri ?üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve tedavisine yardımcı olmak' üzere öneriliyor. Echinacea purpurea'nın toprak üstü kısımlarının taze halde sıkılmasıyla elde edilen usare ise ?solunum sistemi ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı' olarak da önerilmektedir.

Bu bakımdan kullanılan bitkinin hangisi olduğunun bilinmesi yararlıdır. Bilhassa sık sık tekrarlayan idrar yolları rahatsızlıklarında kullanılması gereken ilacın E. purpurea'dan elde edilmesi gerekir.

HASTALIĞI AZALTIR

Bitkinin soğuk algınlığından koruyucu ve tedavi edici olarak etkinliği yeterli sayıda deneysel çalışmalar ve oldukça yüksek sayıda denek üzerinde yürütülen klinik çalışma ile de ortaya konulmuş. Bu konuda yayınlanmış 30'un üzerindeki kontrollü klinik çalışmada soğuk algınlığı belirtilerinden koruma oranının yüzde 20-35 arasında değiştiği gözlenmiş.

Önemli bir kısmında ise soğuk algınlığının daha hafif geçmesini sağladığı görülmüş. Yani bu ilacı kullanan bir kişinin soğuk algınlığına yakalanmayacağı düşünülmemeli. Ancak ekinezya ile hastalanma sıklığı ve hastalığın süresinde belirgin azalma sağlanıyor.

Ekinezya formülasyonlarının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinin ortaya çıkması için en az 2-3 hafta süreyle sürekli kullanılması gerekiyor. Ancak iki aylık bir süreden daha uzun kullanılmaması da öneriliyor. Yani uzun süre kullanılması ile bağışıklık sistemi daha etkin olmuyor. Bu önemli çünkü bazı kişilerin sürekli olarak bu tip formülasyonları kullandığını sık sık duyuyorum. Benim önerim, mevsim dönümlerinde eylül-kasım ve şubat-nisan dönemlerinde iki kür şeklinde uygulanması şeklinde. Uzun süre kullanımlarda vücudun E vitamini stokunu azalttığı bildiriliyor.

İsveç'te 246 gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada, soğuk algınlığı belirtileri başladıktan sonra bir hafta süreyle yüksek miktarda kullanılmaya başlanmasıyla da iyileşme sürecinin kısaldığı bildiriliyor. Halk arasında bir deyiş vardır ?Soğuk algınlığı ilaç alırsan bir hafta, ilaç almazsan yedi gün sürer.' Şimdi bazı okuyucularım bu sözü hatırlayıp kullanmanın yararsız olacağını düşündüklerini duyar gibi oluyorum. Burada önemli olan şikáyetlerin hafif geçmesini sağlamak. Ayrıca ekinezya boğazda bazı bakterilerin (Streptococcuc) gelişimini engelleyerek şikáyetleri hafifletebiliyor.

Yeterli deneysel bilginin bulunmaması nedeniyle ekinazya formülasyonlarının hamile ve emzirenlerde kullanılmaması belirtilmekle beraber, 500 hamile kadın üzerinde yapılan bir izleme çalışmasında yenidoğan bebeklerde herhangi bir olumsuz cevap görülmediği bildiriliyor. Ancak bu konuda daha fazla bilimsel bilgiye ihtiyaç duyuluyor. Genel olarak ekinazya yan etki bakımından güvenilir bir bitki. Bildiğimiz papatya ile aynı aileden olması nedeniyle bazı kaynaklarda, papatya alerjisi olanlarda dikkatli olunması gereği kayıtlı. Ancak bazı ilaç etkileşmelerine dikkat edilmeli. Bu ürünlerin greyfurt suyuyla birlikte içilmesinden kaçınılması gerekiyor. Arada 1-2 saatlik bir boşluk bırakılarak kullanılması da mümkün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber