Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yolsuzluk iddiası

Haber Giriş : 18 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız Teknik Üniversitesi 5 milyon YTL'lik ilaç yolsuzluğu iddiasıyla çalkalanıyor.

Rektörlük Teftiş Kurulu'nun düzenlediği rapora göre; üniversite hastanesinde görevli bazı doktor ve memurlar üniversiteye hiç kayıt yaptırmamış öğrenciler adına sağlık karnesi çıkartıp üst üste ilaç yazmış. İddiaya göre doktorlar bununla kalmayıp, yazdıkları normal reçetelere sonradan ilaç ekleyerek açıktan çıkar sağlamış.

İşte eczacılarla ortak yapılan ilaç yolsuzluğunun çarpıcı detayları...

Yolsuzlukların Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, 3 yıldır göz göre göre yapıldığı iddia ediliyor. Hem de üniversitenin personeli ve doktorları tarafından. Yolsuzluk çok büyük. Sadece 1 senelik zararın 2 milyon YTL, toplamda ise 5 milyon YTL olduğu belirtiliyor.

Durumun fark edilmesi üzerine üniversitenin teftiş kurulu, hemen bir araştırma yapıp rapor hazırladı. Teftiş raporunda Başhekim Dr. Sebati Yağanoğlu, Dr. Çetin Yüce, Dr. Serhat Çehreli, Diş Hekimi Bülent İnan ve Uzman Doktor Vahit Üren ile birlikte 11 eczanenin adı geçiyor.

Üniversitenin mediko sosyal diye adlandırılan; kendi personel ve öğrencilerinin sağlık hizmeti aldığı birimde ilaç üzerinden yapılan yolsuzlukta farklı yöntemler kullanılıyordu.

YÖNTEM 1: SAHTE ACİL REÇETESİ

Yolsuzluk zincirinin en büyük halkasını "acil öğrenci reçeteleri" oluşturuyor. İddialara göre adı geçen doktorlar, rasgele öğrenci isimleri seçip bu isimler adına sahte acil reçeteler düzenliyor ve bu reçetelere fahiş fiyatlı ilaçlar yazıyordu.

Sadece 2006 yılında tespit edilen usulsüz acil reçete sayısı 6 bin. Bunlardan 4 bin adedinin, Dr. Çetin Yüce tarafından, bin 400'ünün ise Diş Hekimi Bülent İnan tarafından düzenlendiği iddia ediliyor. Bu yöntemle yapılan vurgun tam 630 bin YTL.

YÖNTEM 2: REÇETEYE SONRADAN İLAÇ EKLEME

Kullanılan diğer yöntem ise reçete ve karnelere sonradan ilaç eklemeydi.

Dr. Çetin Yüce'nin sonradan yazdığı ilaçlarla üniversiteyi 630 bin, Başhekim Sebati Yağanoğlu'nun ise 47 bin YTL zarara uğrattığı iddia ediliyor. Eczacılar da ilaç eklendiğini fark ettiklerini söylüyor.

YÖNTEM 3 : MEZUN ÖĞRENCİYE REÇETE

Rapora göre, üniversiteden mezun olan öğrenciler ve emekli personel adına bile reçete düzenlenmiş. Üniversiteyi kazanıp kayıt yaptırmayan öğrenciler adına çıkartılan sağlık karnelerine de üst üste ilaç yazılmış.

YÖK AYLARCA SESSİZ KALDI

YÖK, yolsuzluğun kendilerine rapor edilmesine rağmen uzun süre sessiz kaldı ve adı geçen öğretim üyeleri hakkında soruşturma izni vermedi. Sonunda üniversite yönetimi düğmeye bastı ve soruşturma başlattı. Yolsuzluk şimdi Savcılık araştırmasında. Dr. Çetin Yüce, skandalın kamuoyuna yansımasının ardından hemen emekliliğini isteyip hastaneden ayrıldı. Başhekim ve diğer doktorlar ise görevlerine devam ediyor. Üniversitenin ödemeleri durdurması üzerine doktorlarla işbirliği içindeki eczanelerden 2'si battı, diğerleri ise çalışıyor.

Samanyoluhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber