Hükümet, AB sürecini de dikkate alarak Sezer ile buzları eritmek istiyor

Haber Giriş : 31 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile annesinin cenazesindeki görüntüsünü ``İşte Türkiye`nin özlediği fotoğraf`` diye karşılayan AKP yönetimi, AB sürecini de dikkate alarak ``Her kurum ve çevre ile en iyi ilişkiler kurmak için en çok çabayı gösterme`` kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Sezer`in annesinin Afyon`daki cenazesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`la yanyana görüntülerin, AKP`de siyasi sonuçları oldu. Parti yönetiminde, AKP iktidarı süresince çok sayıda veto ve hassas konular nedeniyle sürekli Sezer ile Erdoğan`ın ``birbirine tavırlı`` algılanmalarının cenazedeki görüntülerle son bulduğu belirtildi. Parti yöneticileri arasında Sezer ve Erdoğan`ı cenazede yanyana yansıtan görüntüler için, ``İşte Türkiye`nin özlediği fotoğraf bu`` nitelemesi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Erdoğan`ın Anayasa`da belirlenmiş görevleri yerine getiren iki çok önemli organın başı olduğuna vurgu yapılan AKP`de, bu iki organ arasındaki görüş ayrılıklarının ``gerilim malzemesi`` olarak abartılmaması gerektiği belirtildi. AKP yönetiminde, zaman zaman görüş ayrılıkları olsa da cenazedeki gibi görüntülerin yaşanabilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi.

AKP yönetiminde bu çerçevede başta Cumhurbaşkanı Sezer olmak üzere AKP`nin, özellikle AB`nin kararının belli olacağı Aralık ayına kadar geçecek süreci de dikkate alarak, ``Varolan buzları eritmek için çaba göstermesi`` görüşü belirdi. Bu çerçevede asla Cumhurbaşkanı Sezer ile tasarrufları konusunda polemiğe girilmeyecek. Kamuoyu önünde parti yetkilileri Sezer`i eleştirmeyecek. ``Sezer`in yetkilerinin azaltılması`` konusunda parti içinden açıklama ve girişimde bulunulmayacak. Çok kritik yasalarda Meclis sürecinden önce gerekirse Başbakan Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Sezer`e bilgi verilecek.

AKP, Cumhurbaşkanı Sezer ile birlikte aynı tavrı CHP`ye de yöneltecek. CHP`nin muhalefet olması nedeniyle karşılıklı çok sert tartışmaların yaşanmasının doğallığına dikkat çekilmekle birlikte Recep Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal`ın zaman zaman biraraya gelerek halka ve dünyaya mesaj vermesinin yolları da aranacak. AKP, bu yaklaşımıyla, ``Tüm kurum ve çevrelerle iktidar partisi olarak en iyi ilişkileri kurmak için en çok çabayı biz harcamalıyız`` görüşüyle hareket edecek.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber