Doğumhanelerde kadınlar doğurur babalar ise bayılır

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Kasım 2007 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESRA TÜZÜN

Babalar doğumhaneye giriyor, çocuklarının doğumunu izlemek için hevesleniyor. Kapılar kapanıyor ve içeride neler olduğunu Dr. Tekin anlatıyor: Sezaryene babalar dayanamıyor, kadınlar doğururken onlar bayılıyor.....

Dr. Halil İbrahim Tekin yaptırdığı marjinal doğumlarla tanınıyor. Ama evinde Nil ile Ata'nın babası... Hatta Nil'in hem babası, hem de doğum doktoru. Kendi kızının doğumunu yaptıran Dr. Tekin, doğumhanede babaların yaşadıklarını anlattı:

* Artık baba adayları kapı önünde beklemek yerine, doğuma girip eşlerinin ellerini tutmayı mı tercih ediyorlar?

Her 10 doğumdan birinde, bir baba adayı doğuma girmeye cesaret eder. Aslında kültür düzeyi yükseldikçe erkekler daha fazla doğuma girmek istiyorlar. Ben isteyen herkesi 'buyrun gelin' diye doğuma alırım. Genelde kız kardeşler ve anne adayının en yakın arkadaşları doğuma girmek isterler. Doğuma biri girecekse, genelde özel tedbirler alırız. 'DAN'

DİYE DÜŞÜYORLAR

* Doğumda çok fazla bayılan baba adayı oluyor mu?

Çok olur. Erkeklerin çoğu sezaryenin ne olduğunu bilmeden doğuma giriyor, özendikleri için tanık olmak istiyorlar. Ben daha önceden hepsini uyarırım. Ama 'Bize bir şey olmaz' diye girip 'dan' diye düşerler. Sezaryene girme konusunda ısrar eden baba adayının arkasına hademe görevlendiririm. Çünkü baba adaylarının birçoğu dayanamaz düşer! Tıp dilinde bu düşüşe 'Vazo Vagal Senkop Düşüşü' denir. Beyin elektriği kapar ve düşerler. Bu tür düşüş, ameliyatı izlerken veya enjektör gibi sivri uçlu bir şey gördükten sonra olur.

SEZARYENİ İZLEMEK ZOR

* Babaları 'Sezaryen zordur. Sizinle o sırada uğraşamayız. İsterseniz girmeyin' diye uyarmıyor musunuz?

Uyarıyorum. "Ama biz dayanırız" derler. Gerçekten de dayanabileceklerini düşünürler. Ama düştüğü için kafası yarılan çok baba gördüm ben. Normal doğumda baba yine idare ediyor, eşiyle konuşup rahatlıyor, onu da rahatlatıyor. Ama sezaryende doğumu izlemeye kalkarsa zorlanıyor. Neşteri ilk vurduğumuz anda bayılmalar başlıyor. Normal doğumda ise çocuğun çıktığını gören babalar bayılıyor.

* Doğum sırasında babaların bayılması tehlike yaratmıyor mu? Siz ne yapıyorsunuz?

Ben o sırada anneye ve bebeğe odaklı olduğum için babanın ayılıp bayılmasıyla çok ilgilenemiyorum. Doğumda çabuk olmak zorundasınız. Baba yerde olsa bile ben önce doğumu yaptırırım, sonra baba ile ilgilenirim. Bence doğumu izlemek için tutturan baba adayı doğumu izlememeli, yapabiliyorsa eşine destek olsun yeter. "Kameraya çekeceğim" ya da "Her şeyi anı anına yaşamak istiyorum" dediklerinde genellikle dayanamıyorlar.

KADINA DESTEK ÖNEMLİ

* Erkekler doğuma girip eşlerine destek olduğunda, kadın için doğumun daha kolay geçmesi mümkün mü?

Evet kesinlikle rolü oluyor. Erkek karısının elini tutup onunla konuşuyorsa, doğum daha kolay oluyor. Kadına 'Beraberiz, sonuna kadar yanındayım' mesajı veriyor. nKadınlar doğum sırasında çok bağırırlarsa, erkekler paniğe kapılıyor mu? Doğum sırasında ağrı çekildiği doğrudur ama bağıran kadın, "Ben eşimden yeterli ilgi görmüyorum" diyen kadındır aslında. Eğitim düzeyi yüksek kadınlar genelde doğum sırasında avaz avaz bağırmazlar. yaptırmış.

Göbek bağını babalar kesiyor

Eski tip babalar tükendi ya datükeniyor. Doğumhanenin önündevolta atıp sigara içen babalar, tarihe karışıyor. 'Çocuğumuz olacak'haberini aldıklarında yalnızca kendileri için değil, eşleri ve bebekleriiçin sigarayı bırakıyor yeni nesil babalar... Doğum kurslarına katılıyor,doğumu öğreniyorlar. Abartıp eşleriyle birlikte hamile bile kalıyorlar! Onların da karnı büyüyorBunlar yetmezmiş gibi yeni nesil babalar doğuma da giriyor. Eşlerinin elinden tutuyor, bebeklerinikucaklarına ilk onlar alıyorlar. Üstelik minik bebeklerinin göbekbağını da kendileri kesiyorlar. Bu yazı dizisinde doğumu babalar anlatıyor. Kimi, "Doğumagirmek için hiç tereddüt etmedimama sonra bayıldım" diyor. Kimi, 'Müthiş bir deneyim' olarak tanımlıyor doğumu; kimi, "Birdaha asla girmem" diyor. Doğumu kadınlar yaşıyor amabu yazı dizisinde eşleri anlatıyor.Okuyun gülün, öğrenin, üzülünyazı dizisi doğuma giren ve girmeyen tüm babalar ve girmeyi düşünen baba adayları için

Kızımı da ben dünyaya getirdim

ESRA TÜZÜN

* Bir baba kendi kızının doğumunu yaptırıyorsa, önce doktor mudur, yoksa baba mı?

Ben önce doktorum sonra babayım. Bunu bildiğim için minik kızımı ben dünyaya getirdim. Doğrusunu söylemek gerekirse benim kızım için yaptırdığım doğumun diğer doğumlardan farkı yoktu. Nil 1 Temmuz 2002'de doğdu. Doğum gününü Hint Astrolojisi'ne göre belirledik.

İLKİNDE KAPIDAYDIM

* Neden kızınızın doğumunu siz yaptırdınız? 'Bu işi hiç kimse benden iyi yapamaz' diye mi düşündünüz?

Oğlum Ata 1995 yılında dünyaya geldi. O zaman büyüklerimin sözünü dinledim ve doğumhaneye bile girmedim. "Yakınlarının ameliyatına girmek doğru değil, hiç bulaşma" dediler bana. O gün anladım kapıda beklemenin ne demek olduğunu. Ama sonra bunun doğru olmadığını düşündüm, çeşitli kereler gerekli olduğunda annemi bile ameliyat ettim ben. O zaman 'Bu işi ben çok iyi yapabilirim' diye düşündüm ve kızım Nil'i dünyaya getirmeye karar verdim. Normal sezaryen süresi yarım saatse, ben 15 dakikada yapıyordum. Sakın hızlı yapmanın eksik yapmak anlamına geldiğini düşünmeyin. Ameliyatı bu kadar kısa sürede yapmak hastanın iyileşmesini de hızlandırıyordu. Ata'nın doğumunda karımın sezaryeni n5 dakika sürdü. Nil'in dünyaya gelişi ise yalnızda 15 dakikaydı. Tabii ki bu sayede eşim çok hızlı iyileşti.

* Kızınızı dünyaya getirdiğinizde, 'Bana benziyor mu acaba' diye baktınız mı yüzüne?

Söyledim ya; o anda ben doktordum, Nil'in babası değildim. Çektim annesinden çıkarttım onu ve göbek bağını kestim. Sonra da çocuk doktoruna verdim. Baba olarak bakamadım o anda ona. Sonradan Nil'i bebek odasında görünce, yeniden baba olduğumu fark ettim. O ana kadar ben hep doktordum.

15 DAKİKADA DOĞDU

* İlk çocuğunuzda kapı önünde bekleyendiniz, Nil'de ise onu dünyaya getiren kişiydiniz. İkisi arasında fark var mı?

Kapının önünde beklemenin bir doktor açısından daha zor olduğunu düşünüyorum. Bu işi yapıyorsan, bebeğinin göbeğini sen kesmelisin.

* Doğumda bir aksilik olsaydı paniğe kapılma riskiniz yok muydu?

Hayır, kendimi o konuda sorguladım. Doğumda her zaman önem önceliği annededir. Bu benim, eşim ve çocuğum için de geçerli bir durumdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber