Mahkeme: Babasının SSK maaşını alan emekli suçlu değil, SSK uyarmalıydı...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Mahkeme, Emekli Sandığı'ndan kendi maaşını alırken (Sosyal Sigortalar Kurumu) SSK emeklisi babasının ölümü üzerine bu kurumdan da maaş bağlatan kadını haklı buldu: "SSK düzgün işlese, sanık suç işlemezdi."

İzmir Bornova'da oturan 55 yaşındaki emekli memur F.İ., SSK'dan emekli babası A.D.'nin ölümü üzerine bu kurumdan da kendisine maaş bağlattı. Durum ortaya çıkınca hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'dolandırıcılık'tan dava açıldı. Tutuksuz yargılanan F.İ., bunun suç olduğunu bilmediğini, kimsenin kendisini uyarmadığını, maaşı alırken de engelle karşılaşmadığını söyledi. İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık F.İ. hakkında, 'suçu işleme kastı' içinde olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Yerel mahkemenin verdiği kararı inceleyen Yargıtay 11.Ceza Dairesi ise beraat kararını bozarak 'ceza' istedi. Ancak İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi bozma kararına direndi. Mahkeme başkanı hâkim Süleyman Kül ve heyeti, Türkiye'nin sosyal gerçeklerine atıfta bulunup, eğitim ve SSK'nın çalışma sistemini eleştirerek, insanların bu durumlara düşürülerek sanık yapılamayacağı görüşünü bildirdi.

Mahkeme, iki sayfalık direnme kararında, eğitim sistemine vurgu yaparak, "Sorun kişisel değildir. Devletin eğitim sorunudur. Eğitimsizliğin ceremesini vatandaşımıza çektirmenin haklı bir yönü yok" denildi. Kararda, SSK'nın aylık alan bir kişiye ikinci maaşı ödemekle, kişiyi suç işleme yönüne soktuğu belirtilerek, "SSK düzgün ve kurallı işleseydi, sanık suç işlemiş olmayacaktı. Bunu doğal hak gibi gören kişinin cezalandırılması kamusal adalete ve toplumsal barışa uygun düşmez" denildi.

Hâkimler, kararda, SSK'nın ortaya koyduğu belgenin matbu evrak olduğu, okuryazar olmayan veya eğitim seviyesi düşük kimselerin bu evrakta yazılanların içeriğini ve sonucunu bilmeden, amaçlarına ulaşmak adına imzaladıklarını anlattı. F.İ.'nin de bu durumda sanık değil, sistem ve eğitim mağduru olduğunu belirten mahkeme, sanığın yeniden beraatine karar verdi. Karar yeniden temyize gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber