YÖK'ten vakıf üniversiteleri raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 20:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, vakıf üniversitelerinin en önemli sorunlarından birini "üniversitelerinin bir bölümünün kurumsallaşamamış olması" olarak görüyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 25 vakıf üniversitesini kapsayan "Vakıf Üniversiteleri Raporu" hazırladı. Rapor, yaklaşık 96 bin öğrencisi ve 8 bin öğretim üyesi olan 25 vakıf üniversitesini içeriyor.

Raporda özel yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin oranının yüzde 30'a yaklaştığı belirtilirken, vakıf üniversitelerinin, sayıca tüm üniversitelerin üçte birine yakınını oluşturduğu kaydedildi.

Vakıf üniversitelerinin, gelirlerini harcamada, devlet üniversitelerine göre büyük bir esnekliğe sahip olduğu ifade edilen raporda, üniversitelerin bir bölümünün bu esnekliği, eğitim öğretim harcamaları lehine kullanırken bir bölümünün ise alt yapı lehine kullandığı belirtildi. Bazı vakıf üniversitelerinde, öğrenci başına yapılan eğitim-öğretim harcamasının, öğrenciden alınan öğretim giderinin çok altında olduğu ifade edildi.

Rapora göre, devlet üniversitelerinde 74 bin 307 öğretim elemanı varken, vakıf üniversitelerinde 7 bin 943 öğretim elemanı bulunuyor. Devlet üniversitelerinin 556 fakültesi, vakıf üniversitelerinin ise 132 fakültesi var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber