İdari hakimlikte, hukuk fakültesi dışındaki bölümlere yüzde 10 sınırı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hakim ve Savcı atamaları konusunda yeni kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre hakim ve savcı adayları önce ÖSYM sınavından ardından da Adalet Bakanlığı mülakatından geçecek

TBMM Adalet Komisyonunda, hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını amaçlayan kanun teklifi, 9 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Teklife göre, idari yargıda hakim olmak isteyen ve hukuk fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olanların oranı, kabul edilecek aday sayısının yüzde 10'u ile sınırlandırılıyor.

5 YILLIK AVUKAT SAVCI OLABİLECEK

AVUKATLIK mesleğinde 5 yıl fiilen çalışıp 35 yaşını doldurmamış olanlar da ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınav ve Adalet Bakanlığının yapacağı mülakatla mesleğe kabul edilecekler. ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alma şartı aranacak. Mülakat sınavına ise en yüksek puan alandan başlanarak, ilan edilen boş kadronun yüzde 50 fazlası çağrılacak. Mülakat Kurulu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği müsteşar yardımcısı başkanlığında toplanacak 7 üyeden oluşacak. Mülakatta, muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme, genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakat, dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığı gibi kriterler esas alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber