Hakim-Savcı ataması değişikliği yarın TBMM'de görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını öngören kanun teklifi, yarın TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak.

AK Parti, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine gündemde değişiklik öngören grup önerisini, TBMM Genel Kuruluna getirdi.

Kabul edilen grup önerisine göre, Genel Kurul, bugün, Türkiye Futbol Federasyonunun yapısı ile denetiminin, uluslararası federasyonların kurallarına uygun olarak yeniden düzenlenmesini öngören kanun tasarısı geçene kadar çalışacak.

Genel Kurul, yarın saat 14.00'de toplanarak, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un Hakimler ve Savcılar Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini görüşmeye başlayacak. Kanun teklifi üzerindeki görüşmelerin yarınki birleşimde tamamlanamaması halinde, Genel Kurul, 1 Aralık Cumartesi günü de saat 14.00'de toplanacak.

Öneri aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, hakim ve savcı adayları sınavıyla ilgili yeni düzenleme getiren kanun teklifine ilişkin muhalefet şerhi yazmaları için kendilerine 2 saat süre vermesini eleştirdi.

Muhalefet şerhini bugün saat 13.00'te teslim ettiklerini anımsatan Anadol, Komisyonun, CHP'nin muhalefet şerhine yer vermeden hazırladığı raporun yok hükmünde olduğunu, geçerli olmayan bir raporun oylanmasının ise hukuki tartışma yaratacağını savundu.

"İHTİYAÇTAN KAYNAKLANDI..."

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise öneri lehinde yaptığı konuşmada, kanun teklifinin 48 saat geçmeden gündemin ön sırasına alınmasının ihtiyaçtan kaynaklandığını öne sürdü.

Danıştayın hakim ve savcı atamaları konusundaki yönetmelikle ilgili verdiği karardan sonra yasal boşluk oluştuğunu, 99 idari hakim ve savcı adayının 5 Aralıkta meslekle ilişkilerinin kesilmesinin söz konusu olduğunu anlatan Bozdağ, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın, CHP'li üyelere muhalefet şerhi yazmaları için süre verdiğini, İçtüzüğe aykırı bir durumun olmadığını ileri süren AK Parti'li Bozdağ, 6 maddelik kanun teklifine 163 sayfalık muhalefet şerhi verilmesini eleştirdi. Bozdağ, "Süresi içinde vazifesini yapmayanlar, raporun yok hükmünde olduğunu söyleyemez" dedi.

"BU MECLİSTE EŞKIYALIK FALAN YOKTUR"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iktidara neden aceleci davrandığını sordu. Şandır, AK Parti grubunun uygulamalarının Meclisi gerdiğini savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün de CHP'nin teklifin yasalaşmasını istemediğini, bu nedenle muhalefet şerhi konusunu gündeme getirdiğini savundu.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay döneminde yapılan atamaları da gündeme getiren Ergün, "Bu kişiler, bugün CHP'nin militanı olarak mı çalışıyor?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Eşkıya dün gece hukukçu kimliğiyle parlamentoya inmiştir" dediğini anımsatan Ergün, "Bu Mecliste eşkıyalık falan yoktur. Bu yasa eşkıyalıksa, 50-60 kişiyle komisyon basmak ne?" diye konuştu.

PAKDİL-KAPLAN TARTIŞMASI

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Başkanvekili Nevzat Pakdil'i tutumu dolayısıyla eleştirdi.

"Usulsüzlük yapılarak söz hakkının engellendiğini" öne süren Kaplan, milletvekillerinin öneri hakkında yapacakları konuşmalarının, başka üyelere İçtüzüğün hangi hükmününe dayanılarak devredildiğini sordu.

Kaplan'dan oturmasını isteyen ve "Hayatta hep siz mi konuşursunuz?" diyen Pakdil, uygulamasında bir usulsüzlük bulunmadığını söyledi.

Daha sonra söz alan Hasip Kaplan, AK Parti önerisinin gayri ciddi olduğunu ve üzerinde karalamalar bulunduğunu ifade etti. Öneride yer alan 31.11.2007 ibaresinin, 1 Aralık olarak değiştirildiğini kaydeden DTP'li Kaplan, "Olmayan bir gün için öneri veren AKP, yarın 30 Şubat için de verir" dedi.

Hasip Kaplan, hukukun kötüye kullanılmak için olmadığını ifade ederek, Robes Pierre'in giyotin yasasını çıkardığını, ancak o yasayla giyotine gönderildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber