Bakanlıktan AIDS'ten korunmak için öneriler

Haber Giriş : 30 Kasım 2007 23:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, AIDS'ten korunmak için sadakati ve tek eşliliği önemseyin, kondom kullanın? önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya AIDS günü ile HIV'in yayılımını durdurmak ve salgından etkilenenlere destek olmak için ortak bir toplumsal hareket oluşturulmasının amaçlandığı belirtildi.

AIDS'in, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalık olduğu kaydedilen açıklamada, dünyada her gün 11 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Açıklamada, ?Etkilenen kişilerin çoğunluğu en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençlerdir. Halen dünyada yaklaşık 40 milyon erişkin ve çocuk HIV ile enfekte olmuştur. Yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 4 milyon? denildi. Açıklamada, vakaların yüzde 95'inin ise gelişmekte olan ülkelerde yaşadığına dikkat çekildi.

Ümit vadeden yeni çok ilaçlı tedavi şemaları ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkışının geciktirilebildiği ifade edilen açıklamada, tedavi giderlerinin çok yüksek oluşu ve yıllık ilaç giderlerinin astronomik rakamlara ulaşmasının, bu tedavilerden herkesin faydalanmasını zorlaştırdığı bildirildi.

Açıklamada, HIV şüphesi olan ya da HIV tanısı konmuş kişilerin tanınabilirlik ya da damgalanma korkusu nedeniyle toplumda kimliklerinin gizli kalmasını istemeleri ve sağlık kurumlarına başvurmada çekinmelerinin bu hastalıkla yapılan mücadelede aksamalara yol açtığına işaret edildi.

TÜRKİYE'DE SAYILARLA AIDS/HIV

Türkiye'de 1985 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonunun görüldüğünü, 1985 yılında 1 AIDS ve 1 taşıyıcı toplam 2 olan vaka sayısının, Haziran 2007 itibarıyla 638 AIDS ve 2 bin 73 taşıyıcı toplam 2 bin 711'e ulaştığına değinilen açıklamada, ?İstatistiklere göre, enfekte olanların yarısından çoğu (YÜZDE 52) hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla, başlıca heteroseksüel ilişkiden kapmıştır. Bu yolla eşlerinden HIV enfeksiyonunu kapan kadın sayısı artmaktadır. Homo /Biseksüel Cinsel İlişki toplam sayının yüzde 8'ini ve ilaç bağımlıları da toplam sayının yüzde 6'sını oluştururken, kan naklinden ortaya çıkan vakalar yüzde 2'de kalmaktadır. Yurt dışında yaşamış veya yurt dışına seyahat etmiş olan kişi sayısı, toplamın yüzde 20'ini oluşturmaktadır. Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmakla birlikte, sayı kadınlar arasında da artış göstermektedir? denildi.

Türkiye'de enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfusun 25-49 yaş grubunda olduğu ifade edelin açıklamada, bildirilen kişilerin yüzde 16'sının yabancı uyruklu olduğu özellikle Ukrayna ve Moldova uyruklu yabancı vaka sayısında artış görüldüğü kaydedildi.

BAKANLIKTAN 10 UYARI

Açıklama'da şu uyarılara yer verildi:

-Hastalık taşıyorsak kan bağışında bulunmamalıyız,

-Gizlilik ve ikiyüzlülük HIV için güzel bir giriş kapısıdır. Hastalık taşıyorsak cinsel partnerimize durumumuzu açıklamalı ve onu hastalığımızdan korumak için kondom kullanmalıyız.

-Tek eşliliği ve sadakatı önemsemeliyiz.

-Kondom kullanımını teşvik etmeliyiz. Korunmasız ilişkiler hayatımızı karartabilir. AIDS'in kimde olduğunu dışarıdan bakarak anlayamayız, bu nedenle korunmasız her ilişkide risk olduğunu bilmeliyiz. Özellikle para karşılığı seks yapan kişilerin çok sayıda kişi ile cinsel ilişkiye girdiklerini hatırladığımızda bu kişilerin daha yüksek oranda risk taşıdığını bilmeli ve kendimizi korumalıyız.

-Sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler sonucu erkekler kadınlarla olan ilişkilerinde daha etkin bir durumdadırlar. Bu durum onlara gerekli önlemleri almak konusunda daha fazla kontrol şansı ve sorumluluk getirmektedir. Onurlu davranışın kendimizi ve çevremizdekileri korumaktan geçtiğini unutmamalıyız. Eşinize hastalık bulaştırırsanız bunu ona nasıl söylerdiniz? Ve dahası kendinizi bir ömür boyu affedebilir misiniz?

-AIDS'lilere, ailelerine yardımcı olmalıyız. Onların inkar tepkileri ve depresyona girmeleri ile mücadele etmeliyiz.

-Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman çocuklarımız bu konuya daha bir ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler.

-HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalıyız.

-HIV/AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmek ile, aynı tabaktan yemek yemek ile, aynı bardak, kaşık, çatalı kullanmak ile, aynı kıyafetleri kullanmak ya da aynı tuvalet/banyoyu kullanmak ile bulaşmaz. Bu nedenle HIV'e yakalananları dışlamamalı, onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutmamalıyız.

-Damar yoluyla uyuşturucu kullanımı yüksek HIV bulaşma riski taşır. Bu nedenle çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu maddelerden korumalı, arkadaşlarını tanımaya çalışmalı, çocuklarımızla iyi bir iletişim kurmalıyız.?

ERKEKLER ÇOĞUNLUKTA

Açıklamada, AIDS vaka ve taşıyıcılarının 1876'sının erkek 835'inin kadın olduğunu bildirilirken, bu bu sayılar içinde 226 erkeğin homo/biseksüel ilişki sonucu AIDS hastalığına yakalandığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber