Yabancı isimli işyerlerine ek vergi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas'ta, yabancı isim kullanan firmalardan reklam tabela vergisinin üst birimden alınacağı bildirildi.

Sivas Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Meclisi tarafından iş yeri tabelalarında Türkçe isim kullanılmasını özendirme amacıyla karar alındığı belirtildi.

Buna göre, Türkçe isimli firma tabelalarının metrekaresinden alt birim reklam vergisi alınırken, yabancı isim kullanan firmalardan reklam tabela vergisinin üst birimden alınacağı ifade edildi.

Açıklamada, tescilli markalar hariç yabancı firma ya da ürün ismi kullanan iş yerlerinde yıllık olarak ışıklı ve ışıksız ilan reklamlarının metrekaresinden 2008 yılı için 100 YTL alınması yönünde bir karar çıktığı kaydedildi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın açıklamada, iş yerlerine Türkçe olmayan isimler konulmasının dil kirliliğini artırdığını belirtti.

Bir iletişim aracı diye tanımlanan dilin, toplumu düzenlemesi, yön vermesi ve kültürün nesilden nesle aktarılmasında milli kimliğin en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Aydın, ''Dilin düşünce ile olan yakın ilgisi dikkate alındığında, bu alanda meydana gelecek kirliliğin zamanla fikri ve milli yapımızı da bozacağı şüphe götürmez bir gerçektir'' dedi.

Özellikle son yıllarda yaşanan dil kirliliğinin iş yeri adları ve tabelalarında en iyi şekilde gözlemlendiğini ifade eden Aydın, dil kirliliğini önlemek için belediyelere büyük görevler düştüğüne işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber