Aygün: YÖK bizi Çin'e muhtaç bıraktı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Sanayide kalifiye eleman sıkıntısı çekildiği için meslek liselerinin eğitim politikalarını eleştiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ?Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bizi Çin'den kalifiye eleman ithal edecek hale getirdi? dedi. Türkiye'de 15-24 yaşında gençler arasında lise mezunu işsiz sayısının 205 bin olduğunu belirten Aygün, sanayinin 400 bini acilen olmak üzere 1.5 milyon kalifiye elemana ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Aygün, emek arzı ile emek talebi arasındaki dengesizliğin sanayiyi tehdit ettiğini kaydederek, ?Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ara eleman sıkıntısı çözülmezse önümüzdeki 10 yıl içerisinde sanayimiz ağır darbe alacak? dedi.

Kepçe operatörü, kalıpçı, sıvacı, fayansçı, parkeci, ütücü, overlokçu, düz makineci, perdeci, frezeci, grafiker, doğramacı, büz ustası gibi meslek dallarında eleman bulamadıklarına dikkati çeken Aygün, Çin'den ara eleman ithal edecek hale geldik? dedi. Meslek liselerinin imam hatip okulları tartışması sebebiyle ihmal edildiğini, 1997 yılından itibaren imam hatip okullarıyla birlikte YÖK'ün katsayı engeline takılan meslek liselerinin cazibesini kaybettiğini savunan Aygün, ?Bu yolla imam hatip problemini çözemediğimiz gibi meslek liselerini de kaybettik? dedi. > Haber Merkezi

Mesleki eğitime revizyon şart

İstihdam problemini çözmek için mesleki eğitimin sanayinin ihtiyaç duyduğu özellikte eleman yetiştirecek şekilde revizyondan geçirilmesi gerektiğini belirten Aygün, meslek liselerinin müfredatı hazırlanırken özel sektörden de görüşlerin alınması gerektiğini kaydetti. Meslek liselerindeki makine ve ekipman sürekli yenilenemediği için bu okullardan mezun olanların, yeni model makine ve ekipmanları kullanamadıklarını kaydeden Aygün, ?Buna çözüm olarak meslek liseleri sanayi bölgelerinde kurulmalı. Okulda teorik eğitim gören öğrenci firmalarda staj yaparak pratik yapmalı. Bu okullardan mezun olanların istihdamında 5 yıl süreyle gelir vergisi kesintisi yapılmamalı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber