02 Aralık 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 02 Aralık 2007 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-SINIRDA OPERASYON SÜRÜYOR

-TSK'nın bakanlar kurulundan aldığı yetkiye dayanarak dün ırak sınırları içinde bir grup PKK'lıya yönelik başlattığı operasyonların, nokta hedefler çerçevesinde bugün de sürmesi bekleniyor.

-DÜŞEN UÇAĞIN PİLOTLARI TOPRAĞA VERİLİYOR

-Isparta'da düşen uçakta hayatını kaybeden Kaptan pilot Serhat Özdemir'in cenazesi İzmir'de, ikinci pilot emekli Hava Tuğgeneral Tahir Aksoy'un cenazesi de İstanbul'da toprağa verilecek.

-GÜL İSLAMABAD'DA

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in daveti üzerine resmi ziyarette bulunmak üzere Pakistan'a gidiyor.

-Gül, Pakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyecek. (Saat:08.15)

-MELEN SUYU PROJESİ AÇILIYOR

-Yapımına 2001 yılında başlanan ve İstanbul'un su sorununu çözmeyi amaçlayan Melen Suyu Projesi'nin 1. kısım inşaatının tamamlanması nedeniyle tören düzenleniyor. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. Erdoğan ayrıca, Ağaçlandırma Seferberliği'nin başlatılacağı törende de konuşma yapacak. (Saat:13.00)

-TBMM GENEL KURULU'NDA BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR

-2008 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri, 4 Aralık Salı günü, bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerle başlayacak. Bütçenin ilk gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet parti liderlerinin konuşmaları bekleniyor.

-Hafta boyunca Cumartesi ve Pazar günleri de dahil 11.00-13.00 ve 14.00-bitimine kadar iki grup halinde görüşmeler yapılacak.

-Küresel Isınma Araştırma Komisyonu, bakanlıklar ve belediye başkanlıklarını dinleyecek.

-DTP, ABD'NİN TAVRI NEDENİYLE TASFİYE KAYGISI TAŞIYOR

-ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın, PKK ile arasına mesafe koymadığı sürece DTP ile görüşmeyeceğini açıklaması, ?DTP de mi tasfiye sürecine dahil? sorusuyla birlikte bu partide ciddi rahatsızlığa yol açtı. DTP'liler, PKK'nın tasfiye sürecinde Türkiye'de oluşması istenen güçlü bir ?Kürt siyasi hareketinin? DTP dışında arandığı kaygısı taşıyor.

-Büyükelçi Wilson'ın DTP ile görüşmeyi reddederken, AKP ve CHP'lilerle birlikte kahvaltıda ağırladığı HAKPAR ve KADEP, hem federasyonu savunuyor hem de kuzey Irak'ta Barzani'nin başında bulunduğu Kürt yönetimine destek veriyor

-Her iki partinin, Barzani yönetimine destek vermek için 11 Kasım'da düzenledikleri Diyarbakır mitingi bildirisinde, "Türk devletinin PKK'yı bahane ederek, Federal Irak'ın bir parçası olan Kürt Federe Bölgesini hedef alan sınır ötesi operasyon ve ekonomik ambargo tehdidine karşı Kürtler olarak sesiz kalmayacağız" denildi.

-CHP: ?AKP'NİN ALEVİ AÇILIMI SEÇİM YATIRIMI?

-CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, AKP'nin Aleviler'e dönük çalışma başlatmasını ?yerel seçimlere yatırım? olarak değerlendirdi. Ateş, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun iyi niyetli olduğunu ancak AKP'nin Çamuroğlu'nun iyi niyetini kullandığını öne sürdü.

-CHP: ?DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI İSTENEN MİLLETVEKİLLERİ KİMLER??

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan ve yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edilen milletvekillerinin kimler olduğunun açıklanmasını istedi.

-TEZİÇ'İN YÖK'TE SON HAFTASI

-YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in görev süresi, 8 Aralık Cumartesi günü doluyor. 4 yıllık görevinin ardından geçen hafta veda ziyaretlerine başlayan Teziç, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nu ziyaret etmişti. Teziç'in, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a ise veda ziyaretinde bulunmayacağı öğrenildi.

Üniversite yaşamına dönmeyeceğini ve kitap çalışmalarına devam edeceğini açıklayan Teziç'in ardından yeni YÖK Başkanlığı süreci de 10 Aralık Pazartesi günü başlayacak.

-Yeni YÖK Başkanlığı için kulislerde adı geçen isimler ise Prof. Dr. İzzet Özgenç, Gazi Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Prof. Dr. Halis Ayhan ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı.

-BİRECİK BARAJI'NIN 80 MİLYON YTL'LİK KAMULAŞTIRMA BORCU SİLİNİYOR

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yap-İşlet-Devret modeliyle kurulmuş GAMA Holding iştiraklerinden Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin 80 milyon YTL'lik kamulaştırma borcunu silmek için düzenleme hazırladı. Yasal düzenleme ile kamulaştırma bedeli için Elektrik Enerjisi Fonu'ndan kredi verilen Birecik'in borcundan kalan 80 milyon YTL'lik tutar geri alınmayacak.

-105 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN FATURASI 121 MİLYAR DOLAR HAMMADDE İTHALİ-Türkiye'nin yıllık 105.3 milyar dolarlık ihracat rekorunu, 121 milyar dolarlık ara malı (hammadde) ithal etme pahasına gerçekleştirdiği hesaplandı.

-PİYASANIN MORALİNİ KASIM ENFLASYONU BELİRLEYECEK

-ABD ekonomisinin geçen hafta sonuna doğru verdiği olumlu sinyaller, yurt dışı piyasalarda olumlu yönde bir trend değişikliğine neden oldu. Türkiye'nin bu olumlu havadan nasibini ne kadar alacağını ise, pazartesi günü açıklanacak Kasım ayı enflasyon rakamları gösterecek. ANKA'ya konuşan uzmanlar, Kasım enflasyonunun beklenenin üzerinde çıkması halinde, Türkiye piyasalarının yurtdışındaki olumlu havadan sınırlı seviyede yararlanacağını bildirdi.

-IMF'DEN VERGİDE YOLSUZLUĞU ÖNLEME REÇETESİ: BASIN VE İKTİDAR TAAHHÜDÜ

-IMF uzmanları ?Orta Doğu'daki Vergi Gelirleri Üzerinde Yolsuzluğun Etkileri? başlıklı bir Çalışma Raporu hazırladılar, raporda, Orta Doğu ülkelerinin vergi sistemlerinde görülen yolsuzluğun saydamlıkla, basının yolsuzluk haberi yapmasıyla ve kararlı hükümetlerle azaltılabileceği belirtildi.

-IMF Çalışma Raporu'nda, ?Kurumsal yolsuzlukla mücadele tek bir kritik faktöre bağlıdır: Ülkenin en büyük siyasi otoritesinin bununla mücadele edeceğini taahhüt etmesine? denildi.

-Raporda Orta Doğu basınıyla ilgili, ?Yolsuzluk saydamlıkla azaltılabilir. Burada medya yardımcı olabilir. Eğer basın bir yolsuzluğu haber yaparsa yetkili kişiler rüşvet talebi için daha az dürtü duyacaklardır, çünkü yakalanmanın maliyeti ve olasılığı daha yüksek olacaktır? denildi.

-İTALYANLAR'A ?MAKARNA İHRAÇ EDEN? ARBELLA ORTAKLIĞA HAZIRLANIYOR

-Türkiye'nin 2006 yılında ihraç ettiği 193 bin ton makarnanın yüzde 15'ini karşılayan Arbel şirketi, makarna devi İtalya ile yıl sonuna kadar ortaklık anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Arbel'in 24 yaşındaki İhracat Müdürü Güçlün Arslan, ürünlerinin İtalya'da büyük beğeni kazandığını söyledi. Arslan, Aralık ayı içinde devreye sokacakları yeni üretim hattı ile birlikte üretim kapasitelerini yüzde 50 artacaklarını belirtti.

-MUHAFIZ ALAYI İNŞATI DAVASINDA TÜM SANIKLARA BERAAT

-Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı inşaatına fesat karıştırdıkları gerekçesiyle tutuklanan ve yargılanan 4 emekli subay beraat etti. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında aralarında Milli Savunma Bakanlığı eski İnşaat Emlak Daire Başkanı emekli Albay Tuğrul Balaban'ın da bulunduğu, 16 sanığın, ?ihaleye fesat karıştırmak suçlarını işlediklerini gösterir, cezalandırmalarını gerektirir yeterli, inandırıcı ve kesin kanıt bulunamadığından? beraatına karar verdi.

-Mahkeme ayrıca, sanıklar Tuğrul Balaban, Zafer Toklu, Ali Kargıoğlu ve Hüseyin Tekel'in, beraat ettikleri suç nedeniyle tutuklu kaldıklarını için tazminat talebinde bulunabileceklerine hükmetti.

-DÖVİZLE MÜLK KİRALAYANLAR, MAHKEMELİK OLURSA YENİ KİRALARI YTL OLACAK

-Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, dövizle mülk kiralayanları sevendirecek bir karara imza attı. Yargıtay'ın verdiği emsal karara göre, döviz üzerinden mülk kiralayanlar, kira artırımı nedeniyle ortaya çıkacak bir sorun sonrası davalık olurlarsa yeni kiralarının tesbiti YTL üzerinden yapılacak.

-DİYANET: "ELİNDE YARA OLAN KURBAN KESMESİN"

-Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, kurbanı ehil kişilerin kesmesi gerektiğini belirterek, elinde yarası ya da bulaşıcı hastalığı olan kişilerin ise kurban kesmemesi gerektiğine işaret etti.

-"MEZOPOTAMYA'NIN BÜYÜK DÜŞÜ GAP"

-Gazi Üniversitesi, TEMA Vakfı'nın 15. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında, ?Mezopotamya'nın Büyük Düşü GAP" adlı belgesel filme ev sahipliği yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber