Askerliğe ilişkin olarak uygulanan hüküm nedir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 22:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Askerliğe ilişkin olarak uygulanan hüküm nedir?

Anadolu Üniversitesine kayıtlı gerek lisans gerekse önlisans öğrencileri tüm üniversite öğrencileri gibi askerlik kanunu hükümlerine tabidirler. Bu öğrencilerin askerlik tecil işlemleri öğrencilik süresince ilgili üniversite tarafından yürütülür.

12-17/07/1927 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35.maddesinin c bendinde belirtilen hallerde askerlik hizmetlerini ertesi seneye erteletebilirler. Askerlik Kanununun 35. maddesinin c bendinde şu hüküm yer almaktadır:

?Son yoklama sırasında aşağıda gösterilen sebeplerle askerlik yapmayacakları anlaşılanların muamele ve muayeneleri ertesi seneye bırakılır:

C) (Değişik: 11/9/1940 - 3920/1 md.) Askeri mekteplerle nizamname ve talimatnamelerine göre devam mecburiyeti olan resmi ve yüksek mekteplerle liseler ve orta mekteplerde ve tali meslek mekteplerinde veya bu derecelerde olduğu Maarif Vekaleti tarafından veya müdürlüklerinden tasdik edilen hususi ecnebi mekteplerde ve aynı vasıfta bulundukları Maarif Vekaletince tasdikli memleket harici mekteplerde okumakta oldukları anlaşılanlar (Bunların ertesi seneye terki en çok 29 yaşını bitirinciye kadar uzar. Bu yaşa kadar tahsillerini bitirmemiş olanlar, iki sene üst üste sınıf geçemeyenler, yüksek bir mektebi bitirdikten sonra diğer yüksek bir mektebe veya ihtisas şubelerine ayrılmış müesseselerin ve Üniversitenin bir şubesini bitirdikten sonra diğer şubesine girenler; ertesi seneye bırakılmayıp asker edilirler. İşbu talebenin derslerine muntazaman devam etmeleri şartiyle tahsil saatleri haricinde memuriyet, vazife, sanat, ticaret ve ziraatle iştigalleri tecillerine mani teşkil etmez.)

Son yoklama sırasında orta veya yüksek bir mektebi bitirerek memleket içinde ve dışında daha yüksek mekteplere kabul zamanı olmadığından dolayı girmemiş olanlar o sene içinde girerek lazımgelen vesikaları gösterdikleri takdirde ertesi seneye bırakılırlar.

29 yaşına kadar ertesi seneye terkedilecek talebeler bir seferberlik halinde lüzum ve ihtiyaca göre, doğum sırasiyle asker edilir.

(Ek fıkra: 12/7/1941- 4092/1; değişik: 9/5/1967 - 865/1 md; Mülga: 27/7/1970 -1315/3 md.)"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber