Uykuyla ilgili hastalıklar artık daha rahat teşhis ve tedavi edilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur Devlet Hastanesi, uyku ile ilgili hastalıkları teşhis için laboratuar kurdu. Uykuyla ilgili 80'den fazla hastalığın tanımlandığını söyleyen Hastane Başhekimi Opr. Dr. Serdar Turgut, "Akdeniz'deki devlet hastalari arasında bu laboratuara ilk olarak biz sahip olduk. Burdur ve çevresindeki vatandaşlarımızın hastalıklarına çare olmak için yatırımlarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Bazı hastalıkların uykusuzluğa, bazılarının ise aşırı uykuya neden olduğunu gerçeğinden harekete geçen Burdur Devlet Hastanesi, uyku odası kurdu. Uykuda yürüme, rüya sırasında hareketler, uyku terörü, diş gıcırdatma, uykuda konuşma, kabus görme gibi etkileri olan hastalıklar bundan sonra daha kolay bulunacak. Kurulan uyku laboratuarında yatırılan hastalar, kamera ile kaydedilecek. Hastaların uyurken neler yaptıkları kayıtlardan çözülecek ve hastalıkların tedavisinde kullanılacak. Burdur Devlet Hastanesi Uyku Laboratuarı Sorumlusu Dr. Evren Toprak, uyku hastalıkları ve uyku laboratuarında gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Huzursuz bacak sendromu, yatarken bacaklarda ortaya çıkan nahoş hisler ve bunu engellemek için onları sürekli hareket ettirme ihtiyacı yüzünden uykuya dalma güçlüğü oluşturur. Uyku-apne sendromu ise, uykuda yüzlerce kez nefes durmasına ve kanda oksijenin düşmesine neden olarak hayatı tehdit edecek komplikasyonlar geliştirir. Bunun gibi birçok hastalık uyku bozukluğuna, uyku bozuklukları da hastalıklara neden olur. Bu yüzden kurulan hasta odasında hastalarımızı daha yakın ve dikkatli inceleme şansı buluyoruz."

Baştabip Serdar Turgut ise, Sağlık Bakanlığı'nın ürettiği sağlıkta dönüşüm politikalarına harfiyen uymaya çalıştıklarını dile getirdi. Bu dönüşüm çalışmaları çerçevesinde eksikliği hissedilen uyku laboratuarını halkın hizmetine sunmaktan mutluluk duyduklarını aktaran Turgut, "Burdur Devlet Hastanesi, Akdeniz bölgesinde ilklere imza atmaya devam ediyor. Yaptığımız girişimler sonucu uyku laboratuarını da Akdeniz'de ilk kuran biz olduk. Bu girişimlerimiz sayesinde Burdur'dan sevkler bitti. Artık başka bölge ve illerden sevk almaya başladık." diyerek sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber