Eğitimde treni kaçırma dönemi kapandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2007 17:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni müfredata uygun hazırlanan ve OKS yerine yapılacak Seviye Belirleme Sınavı'yla (SBS) öğrencilerin treni kaçırma gibi bir dertlerinin kalmayacağını söyledi.

Diyarbakır'daki eğitimcilere Yeni Orta Öğretime Geçiş Modeli konulu konferans veren Erdoğan, OKS yerine geçecek 6, 7 ve 8'inci sınıflarda yapılacak SBS'nin tamamen Bakanlığın hazırladığı müfredata uygun olacağını kaydetti.

Erdoğan, "Bütün öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri 3 yıla yayılmış, 3 farklı unsurdan oluşan puanlara göre yapılacaktır. Ancak fen, sosyal bilimler ve öğretmen liseleri; öğrencilerin SBS'ye ve Yıl Sonu Başarı Puanı toplamının, genel ve özel alan bağlamında Bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartıyla tercih edilebilecektir. Yani OKS de olduğu gibi 'sınavı kazanmayanın treni kaçırdığı' gibi bir derdi kalmıyor." diye konuştu.

SBS'leri OKS'nin üçe ayrılmış hali olarak algılayanlar bulunduğunu, bunun kesinlikle yanlış olduğunu anlatan Erdoğan, ''Mevcut sistemde öğrencimiz, Anadolu lisesine ve üniversiteye gireceği iki yıl sonraki sınavla meşgul. Bu da gerçek manada okullarımızı güçsüz kılmakta, müfredat adeta bloke olmakta. Yeni müfredatta performansa dayalı bir sistem söz konusu. Yeni uygulama ile öğrencinin bulunduğu sınıfa önem vermesi gerekiyor. Çünkü her yılsonu bir SBS'ye giriyor. Bu da öğrencinin okuduğu sınıfa önem vermesini sağlayacak.'' şeklinde konuştu.

Kamuoyuna açıklanan modelin artık tükenme noktasına gelmiş, içi boşalmış okullarımızı, buralarda yapılan eğitim öğretimi ve özellikle de öğretmenleri güçlendireceğini anlatan Erdoğan, "Türk eğitim sistemi açısından önemli bir dönüm noktası oluşturacağına inanıyoruz. Açıkladığımız yeni modele göre 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda Seviye Belirleme Sınavları yapılacak. Bu sınavlardaki soru içeriğinin tüm dersleri kapsaması, müfredat odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacaktır." dedi.

OKS sisteminin sadece belli ortaöğretim kurumlarına geçişi tayin ettiğini hatırlatan Erdoğan, yeni modelin ise tüm ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeyi sağlayacağını, aynı zamanda ilköğretimdeki eğitim ve öğretimin niteliğini de yükselteceğini vurguladı.

Erdoğan, "Bu model sayesinde ilköğretim programlarının sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi mümkün olabilecektir. Öğrencilerin ilköğretim süresince gerçekleştirmiş oldukları davranışlar ile yöneltme yönergesi çerçevesinde belirlenen yetenek ve ilgileri ortaöğretime geçişte değerlendirilmiş olacaktır. İlköğretim kurumlarında verilen notların ortaöğretime geçişte etkili olması okullarda yapılan sınavların önemini artıracak ve bunun sonucunda da öğrenciler tüm derslere aynı ilgi ve gayreti göstereceklerdir. Ortaöğretime geçişte sürece dayalı ve objektif bir yerleştirme sistemi gelişecektir. Öğrencilerimiz için kâbus haline gelen sınav stresi de önemli ölçüde azaltılmış olacaktır. Yeni getirdiğimiz model, zaman içerisinde okul dışı kurumlara bağımlılığı azaltacak, öğrencilerimiz ve velilerimiz için eğitimin maliyetini de düşürecektir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber