Türkiye'de 10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı çalışıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2006 yılı verilerine göre 10 milyon 655 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını, bu kişilerin kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar YTL sigorta prim geliri elde edebileceğini bildirdi.
Çelik, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın kayıt dışı istihdamla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, kayıt dışı istihdamla mücadele için bakanlık bünyesinde Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü kurulduğunu anımsattı. Bu kapsamda, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesinin 2006 yılında uygulamaya konulduğunu belirten Çelik, bu projeyle ilgili yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Proje kapsamında 3 bin adet kitapçık hazırlanarak dağıtıldığını belirten Çelik, ayrıca yaklaşık 41 bin kişiye, sosyal güvenlik ve sigortalılık bilincinin artırılması yönünde eğitim verildiğini anlattı.
Faruk Çelik, kayıt dışı istihdamın yarattığı gelir kaybına ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları kaydetti:
"TÜİK'in 2006 Hane Halkı İş Gücü Anketi Nisan Dönemi sonuçlarına göre; SSK'ya kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 861 bin kişi, BAĞ-KUR'a kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 757 bin kişi, ücretsiz aile işçisi sayılan 3 milyon 37 bin kişi olmak üzere toplam 10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı çalışmaktadır. Kayıt dışı olarak çalışan bu nüfusun kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar YTL sigorta prim geliri (brüt) elde edilebileceği tahmin edilmektedir."