Infrared ısıtıcıları almadan önce çok dikkatli olunmalı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Son yıllarda yaygın kullanılan infrared ısıtıcıların sağlık açısından yararlı mı, zararlı mı olduğu sorusu kafaları karıştırıyor. Diğer elektrikli ısıtıcılardan farklı olarak infrared sistemi ısıyı ışık yoluyla ileterek, ışığın yansıdığı objeyi ısıtıyor. Ufo marka infrared ısıtıcının üreticisi NNR Infrared Teknoloji Genel Koordinatörü Abdullah Yeşil, "Önemli olan ışığın dalga boyu. Infrared fizik tedavide de kullanılıyor ve bizim cihazlarımızdakiyle fizik tedavideki dalga boyu aynı. Doktor tavsiyesiyle ürün verdiğimiz müşterilerimiz var" diyor.

İnfrared ısıtıcının havayı ısıtmadığı ve sirküle ettirmediği

için toz, polen gibi mikroorganizmaların havada dolaşmasını engellediğini anlatan Yeşil, özellikle astım, üst solunum rahatsızlığı gibi hastalıkları olan insanların bu cihazları tercih ettiğini söylüyor.

'Katarakt riski var, gözlerinizi koruyun'

Yeşil, piyasadaki 80 kadar 'taklit' ve kaçak infrared ısıtıcıların yaydığı ışınların, dalga boyu iyi ayarlanamadığı için ciltte kurumalara neden olabileceği uyarısında bulunuyor. Yeşil'e göre, bu taklit ısıtıcıların içindeki tel Çin'den getiriliyor, bu ürünler çok çabuk bozulabiliyor ve verilen 'sözde' garanti belgeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan onaylı değil.

Yeditepe Üniversitesi İş Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Sabuncu'ysa bütün ışınların, enerjileri artınca sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Ona göre, bu ısıtıcıların yaydığı infrared enerji düzeyine dikkat edilmeli: "Hepsinin ölçümü yapılmalı. Bu ışınlar göz merceğini etkileyebilir, katarakt yapma ihtimali var. Yani kesinlikle yapmamız gereken şey, bu tür ışınlardan gözlerimizi korumak."

ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Bayın da bu ısıtıcıların zararlı olup olmadığının belirlenmesi için laboratuvar testi gerektiğini söylüyor. Piyasadaki kaçak ürünlerin sağlığı olumsuz etkileyebileceğini belirten Bayın, direkt deriye gelen ışının, ciltte kuruma yapabileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber