Yeni YÖK Başkanı 'üniversitede türbana' karşı değil

Haber Giriş : 10 Aralık 2007 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı'na atanan TÜBİTAK Başkan yardımcısı ve ODTÜ Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "üniversitelerde türbana karşı olmadığı" öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevi sona eren Erdoğan Teziç'in yerine YÖK Başkanlığı görevine Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı atadı. Teziç'in görevinin bitmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün kritik makam için kimi seçeceği merak konusu olmuştu. Prof. Özcan'ın YÖK Başkanı olmasıyla tartışma da sona erdi.

YENİ YÖK BAŞKANI'NIN BAŞÖRTÜ BAKIŞI

"Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz" diyen Tarhan Erdem'in analizini yorumlayan yeni YÖK Başkanı Prof.Dr. Y. Ziya Özcan, türbana bakışını şöyle ifade etmişti:

"Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız."

GÜL TAHMİNLERİ BOŞA ÇIKARDI

Türkiye bir aydır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Teziç'in yerine kimi atayacağını merak ediyordu. Kulislerde telaffuz edilen adaylar arasında ismi geçmeyen Yusuf Ziya Özcan'ı atayan Gül, muhtemel YÖK başkanı adaylarını açıklayan medyaya da çalım atmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı görevine gelişinden bu zamana kadar geçen 100 günde yaptığı atamaların masaya yatırıldığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YÖK başkanlığı için hiçbir ipucu vermemesi üzerine, medya, YÖK başkanlığı için her gün bir isim attı ortaya.

Teziç'in yerine gelecek olan isim için adete papatya falı açan medyanın, YÖK başkanlığı için ilk YÖK Başkanı olan İhsan Doğramacı'nın kulis yaptığı iddialarına göre, YÖK Genel Kurulu üyeleri Prof. Bülent Zülfikar ve Prof. Halis Ayhan ile Prof. Ergun Özbudun'u, başta anılan isimlerdi?

Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine getirilen ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Sağlık Daire Başkanlığı görevi yapan Bülent Zülfikar'ı, en güçlü YÖK Başkanı adayı olarak veren medya alternatif olarak da, YÖK Genel Kurulu üyeleri Halis Ayhan ile İzzet Özgenç ve Ergun Özbudun'un isimlerini ön plana çıkarmıştı.

Yusuf Ziya Özcan'ın atandığı YÖK Başkanlığı için, medya ve kulislerde isimleri ön plana çıkan muhtemel YÖK Başkanları şöyleydi:

Prof. Bülent Zülfikar

Prof. Halis Ayhan

Prof. Ergun Özbudun

Prof. İzzet Özgenç

Prof. Ali Doğramacı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber