İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Bakanlığında 'Torpil' Devri Bitti

Sağlık Bakanlığı bu yıl değiştirmiş olduğu yönetmeliği ile Türkiye'de hiç bir kamu kurumunun yapamadığını yaparak bir çok ilki gerçekleştirmiştir. Yapılan yeni düzenlemeler ile Sağlık Bakanlığı personelinin (1) 'iller arası yer değişiklikleri', (2) 'başka kamu kurumlarında çalışıp da Sağlık Bakanlığına geçmek isteyenlerin nakil talepleri', (3) 'daha önce memur olarak çalışırken yeniden memuriyete dönmek isteyenlerin atama talepleri' ve (4) 'sınıf ve unvan değişikliği atama talepleri' belirli standartlara kavuşturulmuş ve insan unsurundan kaynaklanan kayırmacılık bütünüyle bitirilmiştir. Başta tüm kamu kurumlarının personel politikasına yön vermekle yükümlü Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere diğer tüm kamu kurum yöneticilerine örnek olması açısından Sağlık Bakanlığında yaşanan bu devrimi açıklamaya çalışacağız.

Haber Giriş : 08 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

(1) İLLER ARASI YER DEĞİŞİKLİKLERİ (KURUM İÇİ NAKLEN ATAMALAR)
Sağlık Bakanlığı atama ve nakil yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile önce kurum içi naklen tayinleri hizmet puanı standardına bağlamıştır. Bu çerçevede hizmet puanı üstünlüğüne göre bu yıl içinde iki kez kurum içi yer değiştirmeleri yapılmıştır. Bu uygulamadan önce Sağlık Bakanlığının Adana İl müdürlüğünde çalışan bir sağlık teknikerinin adıyaman'a geçişinde tek standart kayırmacılık idi. Ama yeni uygulama ile tek standart hizmet puanı olmuştur.

(2) KURUMLAR ARASI NAKLEN ATAMA
Bakanlık ayrıca diğer kamu kurumlarında çalışanlardan Sağlık Bakanlığına geçmek isteyenlere de standart getirmiştir. Önceki uygulamada, Maliye, SKK veya diğer herhangi bir kamu kurumundan Sağlık Bakanlığına geçmenin hiç bir standardı bulunmuyordu. Ancak yeni uygulamada bu işleme standart getirilmiştir. Buna göre Sağlık Bakanlığı yılda dört kez kurumlar arası nakil yoluyla atama yapmak istediği kadroları ilan etmekte, başvurular alınmakta ve kur'a yoluyla atama yapılmaktadır. Bu konuya ilişkin ağustos kur'ası atamları geçtiğimiz günlerde sonuçlandırılmıştır.

(3) DAHA ÖNCE ÇALIŞIRKEN İSTİFA EDEN PERSONELİN YENİDEN MEMUR KADROLARINA ATANMASI
Daha önce memur olarak çalışırken istifa edenlerden yeniden memuriyet kadrolarına dönmek isteyenlerin atamalarına ilişkin hiç bir kamu kurumunda bir standart bulunmamaktadır. Örneğin Bayındılık Bakanlığında iki yıl mühendis olarak çalışmış ama istifa etmiş bir kişinin yeniden mühendis kadrosuna atanmasının tek şartı siyasi referanslardır. Ancak, Sağlık Bakanlığı bu uygulamada da bir ilki gerçekleştirmiş ve ilan ile atama yapmaya başlamıştır. Bu konudaki ilk ilan bugün sitemizde yayımlanmıştır. Buna göre daha önce Hemşire, Ebe ve Sağlık Memuru olarak çalışıp da istifa edenlerden 72 kişi kur'a yoluyla yeniden memuriyet kadrolarına atanacaktır.

(4) SINIF VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE ATAMA
Sağlık Bakanlığında çalışan ama gördüğü yeni öğrenim dolaysıyla başka bir unvana atanmaya hak kazanan personel için yılda bir kez sınav yapılacaktır. Bu şekilde atama yapılacak boş kadroların belirlenmesinde sırasıyla 6, 5 ve 4 üncü hizmet bölgelerinin D ve C gruplarına öncelik verilecektir. Bu yılki ilan henüz yayımlanmamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber