Rektörün yeni Yök başkanı yorumu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine yakışanı yaparak kendisi gibi düşünen bir kişiyi Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) başına atadığını söyledi.

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı'na Yusuf Ziya Özcan'ın getirilmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Rektör Hilmioğlu, yeni başkanın özgeçmişine bakıldığında Abdullah Gül ile aynı ideolojiye sahip olduğunun görüleceğini savundu.

Rektör Hilmioğlu, Abdullah Gül'ün geçmiş dönemden beri söylemleri ve eylemleri ile izlemiş olduğu bir siyasal çizgisi bulunduğunu öne sürdü.

Yeni atanan YÖK Başkanı'nın da özgeçmişine bakıldığında bu siyasal çizgi ile örtüştüğünü öne süren Rektör Hilmioğlu, "Malezya'da YÖK tarafından eşderliği program itibari ile kabul edilmemiş bir üniversitede 2 yıl eğitim görmüş bir kişi. Bilimsel yazıları ile de dün YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz'ü de izlediniz. Sayın Abdullah Gül'e siyasi olarak, ideolojik olarak son derece yakın bir insan. Tabi ben çok farklı bir şey beklemiyordum. Sonuç itibari ile Sayın Gül kendisine yakışanı yaptı ve kendisine benzeyen bir insanı da YÖK'ün başına atadı." dedi.

Rektör Hilmioğlu, yeni Başkan'ın mevcut birikiminin Türk Yüksek Öğretim sistemini çok iyi bir şekilde idare etmeye yetmesini diledi.

Rektör Hilmioğlu, "Türk yüksek öğretimi 2 milyonun üzerinde öğrenci barındıran 115 üniversitesi ile devasa bir teşkilat olmuştur. Buralarda Türkiye'nin geleceği genç kuşaklar yetiştiriliyor. Bunun için de çok yüksek düzeyde bir bilgi birikimine ve donanımına ihtiyaç vardır. Umarım yeni başkan bu sürecin altından kalkar." şeklinde konuştu.

Yeni Başkan Yusuf Ziya Özcan'ın başörtüsü ile ilgili düşüncelerini de yorumlayan Rektör Hilmioğlu, şunları söyledi: "O herhalde kendisinin bireysel düşüncesidir. Türkiye Cumhuriyeti bireysel düşüncelerle yönetilen bir yer değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bununla ilgili Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları vardır. Keza Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) almış olduğu karar da vardır. Tüm bu kararlar Türkiye Cumhuriyeti'ni bağlar. Dolayısıyla herkesi de bağlar."

Bunun ötesindeki mülahazaları bireysel değerlendirmeler olarak nitelendiren Rektör Hilmioğlu, yeni bir başkanın gelmesi ve bu düşünceye sahip olması ile türbanın üniversitelerde serbest bırakılamayacağını kaydetti.

Kişilerin hangi mevki ya da makamda olursa olsun bireysel bir takım düşünceleri ile bir ülkenin idare edilmeyeceğine vurgu yapan Rektör Hilmioğlu, "Türkiye hukuk düzenidir, hukukla idare edilir. Gerek ulusal gerekse uluslararası hukuk kurumlarının vermiş olduğu karar da çok açıktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber