Reflü tedavisinde yeni bir gelişme

Haber Giriş : 12 Aralık 2007 17:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Reflü tedavisinde yeni bir gelişme olan Plicator Teknolojisi, Kadıköy Şifa Hastanesi Reflü Merkezi'nde uygulandı.

Reflü hastalığı günümüz toplumlarının en önemli sağlık sorunlarından biri. Tanı yöntemlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile diğer mide barsak sistemi hastalıklarında kolaylıkla ayırt edilebilen gastroösofagial reflü ,erişkinlerin yaklaşık % 20'sini etkiliyor.

Erken dönemde reflü, çoğu kez ilaç sağıltımı (tedavisi), yemek alışkanlıkları ve yaşam şeklindeki düzenlemeler ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak özellikle kökende yapısal bir sorun (mide kapağında gevşeklik, mide fıtığı) var ise, reflü hastalığı sürekli hale gelebiliyor ve bu durumda ilaç ancak geçici rahatlama sağlıyor.

Mekanik kökenli reflünün sağıltımında altın standart olan laparoskopik cerrahi, kapak mekanizmasını onararak sorunun kökenini ortadan kaldırıyor ve % 90'ın üzerinde bir iyileşme sağlıyor. Ancak laparoskopik de olsa bir cerrahi olması ve genel anestezi gerektirmesi, ileri boyutta olmayan yapısal sorunlarda daha az girişimsel yömtemlerin geliştirilmesine yol açtı ve geçtiğimiz yıllarda 5 ayrı endoskopik reflü girişimi geliştirildi. Bunlar mide kapak bölgesine emilemeyen madde enjeksiyonu, zamanla şişen tüpler yerleştirilmesi, yüzeyel dikiş konulması, bu bölgedeki kas dokusunun elektrofrekans yolu ile yakılması ve tam kat dikiş konulması yöntemleriydi. İlk 3 yöntem başarısız olmaları nedeniyle terk edildi. 4.yöntem olan Stretta yöntemi beklenen başarıyı yakalayamadı ve üretiminin devamı konusunda belirsizlik mevcut. Bu yöntemler içinde tam kat dikiş konulmasını içeren Plicator yöntemi uzun dönemde etkinliği kanıtlanan ve uygulanmaya devam edilen yöntem.

Reflü tedavisinde yeni bir gelişme

Plicator teknolojisi Kadıköy Şifa Hastanesi Reflü Merkezi'nde Op.Dr.Levent Eminoğlu tarafından uygulandı.

Plicator Teknolojisi Nedir ?

Laparoskopik reflü cerrahisinde 850'yi aşkın serisi ile, bu konuda ülkemizin en deneyimli cerrahlarından olan Op.Dr.Levent Eminoğlu, Plicator teknolojisini; laparoskopik cerrahide yapılan onarımın endoskopik olarak uygulanması şeklinde özetliyor.

Plicator teknolojisi, uzun süreli yakınması olan, ilaçtan fayda görmeyen ya da fayda görse de ilaç kullanımı sonrası yakınmaları tekrarlayan ve uzun süreli ilaç kullanmak istemeyen hastalara uygulanıyor. Hasta seçiminde mide fıtığının en fazla 2 cm olması, ileri dönem (evre 3-4 ) yemek borusu hasarı olmaması, Barrett (hücresel değişim) olmaması ve hastaların 18 yaşından küçük olmamalarına dikkat ediliyor.

Endoskopik olarak ( ağızdan girilerek) uygulanan Plicator, genel anestezi olmaksızın bilinçli sedasyon denilen bir yöntemle yapılıyor. İşlem yaklaşık 15 dakika sürüyor ve mide kapak bölgesindeki açıklığa dikiş konularak düzeltilmesi esasına dayanıyor. İşlem sonrasında hasta yaklaşık 2 saat dinlendiriliyor ve sonrasında evine gidebiliyor. 24 saat boyunca sıvı gıda ile beslenen hasta sonraki 2 gün yumuşak püre kıvamında besinler alıyor ve sonrasında da normal diyete dönüyor.

İşlem sonrasındaki en sık yakınma boğaz ağrısı ( % 40), işlem bölgesinde ağrı, yutarken takılma oluyor ancak bu yakınmalar birkaç gün içinde geçiyor.

Etkinliği 2007 yılında 5 yıllık izlem sonuçları yayınlanan Plicator, doğru hasta seçimi ve deneyimli bir ekip tarafından uygulanması halinde, reflü tedavisinde uzun dönemde başarı sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber