İzmir, en çok borç ödeyen belediye

Haber Giriş : 13 Aralık 2007 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hazineye olan borçlarını zamanında ödediklerini belirterek, "Büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşların 2007 yılında Hazineye yaptıkları 418 milyon YTL'lik borç ödemesinin 197 milyon YTL'si İzmir tarafından gerçekleştirildi" dedi.

Aziz Kocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki büyükşehir belediyeleri arasında en çok borç ödeyen belediyenin İzmir olduğunu belirterek, kıt kaynaklar ile belediyeyi yönetmeye çalıştıklarını belirtti. Kocaoğlu, kaynakları tasarruflu kullandıklarını, doğru ve acil projelere öncelik verdiklerini dile getirerek, sosyal, kültürel projelerin yanı sıra özellikle ulaşımda dev projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şunları söyledi:

"İzmir'i ulaşımda çağ atlatacak Aliağa-Menderes raylı sistem projesinde yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. 2008 Martında projeyi tamamlayacağız.

Böylece çağdaş raylı sistem projesi yaratarak, günde 550 bin yolcuyu taşıyacağız. Metro projelerimiz devam ediyor. Kent ormanları, doğal yaşam parkları yapıyor, kültür merkezlerini bitiriyoruz. İzmir'in vizyonu çerçevesinde yeni fuar alanı projemiz var. Ama öte taraftan da Hazine ile yaptığımız anlaşma gereğince borçlarımızı ödüyoruz. Temerrüte düşmeden borçlarımız plan çerçevesinde ödeniyor, herhangi bir aksama yok. Bir taraftan Hazine ile varılan anlaşmayla vergi gelirlerinden kesinti uygulanıyor, diğer taraftan biz vadesi gelmiş borçları zamanında ödüyoruz. Bir taraftan borç öderken, bir taraftan da yatırım yapıyoruz." Belediyenin kredibilitesinin çok yüksek olduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Borç ödeme kapasitemiz fazla. Borç alabilen bir belediyeyiz ve bunu sürdürmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, finansmanını en iyi yöneten belediyedir. Hazine verilerine bakıldığında, Türkiye genelindeki büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarının, 2007 yılında ödedikleri borç veya kesinti toplamı 418 milyon YTL'dir. Hazineye ödenen bu paranın yarısına yakını, yani 197 milyon YTL'si, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ödendi. Biz bu borç ödememiz ve tutarlılığımızla iftihar ediyoruz, onurlanıyor, gururlanıyoruz." Belediyenin 5-6 yıla yayılmış borçları olduğunu, önemli olanın temerrüte düşmemek olduğunu belirten Aziz Kocaoğlu, yeniden borçlanabileceklerini, ancak borcun kullanılacağı yatırımların geri dönüşü olan, para kazandırılacak işler olduğunu vurguladı. Kocaoğlu, "Metro çalışmaları kesinlikle belediyenin gelir ve finansman dengesini iyileştirecek çalışmalardır" dedi.

Aziz Kocaoğlu, belediyenin uluslararası kredilendirme kuruluşu tarafından derecelendirilmesi için de çalışmalar başlattıklarını, bu çalışmalarda sona yaklaşıldığını vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinin, kredi notunun belirli zamanlarla açıklanacağını belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Hem kendimizi bilelim, hem bizi bilsinler. Bağımsız kuruluş, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kredi notunu belirleyecek ve açıklayacak.

Kamuoyu bağımsız bir kurumdan İzmir'in belediyesinin ve bağlı kuruluşlarının finansman yapısını, değerlendirmeleri öğrenecek. Bu işler biraz zaman alıyor, ama bu yönde adım attık ve sona yaklaşıyoruz.

Böylece açık ve şeffaf bir belediyecilik örneği daha sergilemiş olacağız. Biz yola çıktık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber