Teziç: Bu ülkede hukuk var mı yok mu bunu test ediyorum

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, İÜ Rektörü Prof. Dr. Alemdaroğlu hakkında ihraç kararı vermediklerini, sadece uygulanmayan mahkeme kararlarını Köşk'e sunduklarını söyledi. Hukuksuzluğa göz yummasının mümkün olmadığını belirten Teziç, ?Bu ülkede hukuk var mı yok mu bunu test ediyorum' dedi.

İSTANBUL Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'yla ilgili iddiaları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e ileten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bu konuda sessizliğini Gözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk'e bozdu. Prof. Teziç, Saygı Öztürk'e şunları söyledi:

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu hakkında biz ihraç kararı almadık. Biz, uygulanmayan mahkeme kararlarının, Üniversite Denetleme Kurulu'nun incelemesiyle tespit ettirip, bu tespitleri bir hukuki çerçevede hiçbir değer yargısı içermeden, salt bu kararların Cumhurbaşkanı'na intikalini sağladık. Aldığımız karar uygulanmayan mahkeme kararlarını ve Üniversite Denetleme Kurulu'nun tespitlerini sayın Cumhurbaşkanı'nın taktirine sunduk.

YÖK Genel Kurulu'nda da başka bir değerlendirme yapmamız mümkün değildir. Çünkü mahkeme kararı, mahkeme kararıdır. ?İyi mahkeme kararı, kötü mahkeme kararı' diye bir tartışmaya giremeyeceğimiz için ben bir soruşturma mekanizması çalıştırmak istemedim. Çünkü kendisini sorgulamak, açığa almak lazım, uzun prosedürler istemedim. ?Bir rektör için bunlar yapılmaz, yapılmamalı' dedim. Yalnız mahkeme kararlarını iletelim, hukuk bu ülkede var mı, yok mu ben bunu test ediyorum o kadar.

Hukuksuzluk, mahkeme kararları sabitken ben gözümü kapayamazdım. Yoksa kendimi inkar ederdim. Arkadaşlara bu konuda tartışma bile yaptırmadım. Onlara ?Bakın, mahkeme kararlarıyla ilgili bir şey söyleyecekseniz söyleyin, ama başka konuyu gündeme getirmeyin' dedim. Ben sadece bunu, bizleri buraya atayan makama, rektörleri de atayan makama bilgi sunma sorumluluğu altındayız.

Ancak bu konu kamuoyuna başka türlü sapmaya başladı. Başka türlü sapmaya başlayınca, tartışmalar da istediğiniz boyutlara da gider. O yüzden ben susuyorum. Suskunluğumu da koruyacağım. Basında Alemdaroğlu ile ilgili haberlerde yolsuzluk iddiaları da yer aldı. Biz yolsuzluk konularına girmedik. Sadece, uygulanmayan mahkeme kararlarını gönderdik. Ayrıca dosyada başka belgeler de var.

Benim, Prof. Dr. Alemdaroğlu'na hiçbir husumetim yok. Ama defalarca resmi yazı gönderip mahkeme kararlarını uygulamasını istedim. Bana haber gönderiliyor, ?Ben hiçbir kararı kimseye bağlı olarak değerlendirmem, kimse de bana bir şey yapamaz' diye. Ya ben kendimi inkar edecektim, ya da bu düğmeye basacaktım.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber