"Baronun rektöre desteği ideolojik"

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından görevden alınması istenen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na başkanlığını Kazım Kolcuoğlu'nun yaptığı İstanbul Barosu sahip çıktı.

Medya kurumlarına yazılı açıklama gönderen baro yönetim kurulu, İÜ Rektörü Alemdaroğlu'nun görevden alınması isteminin demokratik ve özerk üniversite anlayışı ile bağdaşmadığını bildirdi. Baronun Alemdaroğlu'nu sahiplenen bu açıklamasına hukukçulardan tepki geldi.

Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, baronun Alemdaroğlu'nu hukuki değil, ideolojik olarak sahiplendiğini söyledi. İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, açıklamanın görevden alma kararını verecek olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i etkilemek için yapıldığını kaydetti. Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Avukat Yakup Erikel ise İstanbul Barosu'nun Alemdaroğlu'nun şimdiye kadar yaptığı anti-demokratik uygulamaları sahiplendiğine dikkat çekti.

İstanbul Barosu dünkü yazılı açıklamasında YÖK'ün Prof. Dr. Alemdaroğlu'nu idari yoldan görevden alınmasına ilişkin talebini eleştirdi. Açıklamada, ?YÖK yönetiminin bu istemini, demokratik ve özerk üniversite anlayışı ile bağdaştırmak asla olanaklı değildir.? ifadeleri yer aldı. Anti-demokratik uygulama ile düşünce ve davranışları beğenilmeyen seçilmiş yöneticilerin idari yoldan görevden alınması yolunun açılmış olacağını belirten baro, YÖK'ün demokratik olmayan yolu seçmesini içlerine sindirmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Yargı kararı ile doğrulanmayan iddialara dayanılarak, bir rektörün, çoğunluk kararı doğrultusunda görevden alınmasını istemenin hata olduğu savunulan açıklamada, ?Hukukun üstünlüğünü her şeyin üstünde tutan, hukuk devleti anlayışından asla taviz vermeyen Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, bu talebi de aynı duyarlılıkla değerlendireceğine inanıyoruz.'' ifadesine yer verildi.

Baronun yaklaşımını ideolojik bulan Avukat Hüsnü Tuna, bu şekilde Alemdaroğlu'nun yolsuzluklarına sahip çıkıldığını ifade etti. Görevden alma talebine hukuki yaklaşılmadığını vurgulayan Tuna, Alemdaroğlu ve İstanbul Barosu'nun ideolojik birlikteliği olduğunu kaydetti. Alemdaroğlu'nun intihal yaptığını, mahkeme kararlarını uygulamadığını, bir kısım gelirleri yasadışı kullandığını ve bunların bilirkişi raporlarıyla tespit edildiğini hatırlatan Tuna, "Yolsuzluk yapan birine sahip çıkma, yolsuzluğa sahip çıkmadır. Baro bunu yapıyor." diye konuştu. Tuna, Alemdaroğlu'nun karar çıkıncaya kadar açığa alınması gerektiğini de sözlerine ekledi. Tuna, şimdiye kadar İÜ rektörü hakkında herhangi bir karar çıkmamasını, yargının kusuru değil, Alemdaroğlu'nun kurnazlığı şeklinde yorumladı.

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, Alemdaroğlu'nun yıllardır İstanbul Üniversitesi'ne büyük zarar verdiğini aktardı. Sayman, baronun yaptığı açıklamanın da Cumhurbaşkanı'nı etkilemeyi amaçladığını dile getirdi. Avukat Yakup Erikel, kararın gecikmiş; fakat yerinde olduğuna dikkat çekerek, ?Bu konuda açıklama yapmak baronun görevi değil. Bu siyasi bir yaklaşımdır.? şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber