2008 yılında kaç memur/ kaç akademik personel alınacak?

Bazı gazetelerde, 2008 yılında 23 bin memur alınacağı belirtilmektedir. Bu bilgi eksik bir bilgidir. Zira, 2008 yılında, 2007 yılında boşalan kadrolarının yüzde 50'si miktarına ilave olarak 23 bin kişi daha alınacaktır. 23 bin kişinin hangi kurumlara alınacağını ise Başbakanlık belirleyecektir. Peki alımlar nasıl olacak, hangi yollardan karşılanacak... Detaylı açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısında yer alan hüküm şu şekildedir:

"Kadroların kullanımına ilişkin esaslar

MADDE 22- (1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir. "

Bu madde metninden çıkarılabilecek olan sonuçlar şu şekildedir:

1- Başka bir kurumdan naklen alınan personel sayısı yüzde 50'ye dahildir. Bu nedenle hem naklen öğretmen alımında hem de naklen başka bir kuruma geçişteki zorluk devam edecektir. zira her naklen geçiş, geçiş yapılan kamu kurumuna tahsis edilen açıktan atama izni sayısını bir düşürecektir.

2- Kamu kurumları, bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapma iznine sahiptir.

3- Bu sayıya ilave olarak 23 bin açıktan atama izni daha verilmiştir. Bu miktarın hangi kuruma ne kadar tahsis edileceğine Başbakanlık karar verecektir.

Kurumlar, tahsis edilen izinleri nasıl kullanacak?

Her kamu kurumu 2006 yılında boşalan kadolarının yüzde 50'sine açıktan veya naklen atama yapılabilecektir. Boş kadrolara, memuriyet dışından yapılan atama işlemine açıktan atama denmektedir. Kamu kurumları iki şekilde açıktan atama yapabilmektedir.

a- Daha önce memuriyeti olan ancak istifa eden kişilerin yeniden memuriyete dönme talepleri: Bu kişiler için KPSS şart yoktur. Bunlar kendilerini atayan bir kamu kurumu var ise atanabilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız. Bu tür atamalar için (59 ve 92 madde) Devlet Personel Başkanlığından izin alınması uygulamasına devam edikecektir.

b- İlk defa Devlet memuriyetine girecekler: Bu adaylar için KPSS şartı vardır. Kamu kurumları bu açıktan atama sürecine ilişkin bilgileri ÖSYM'nin merkezi sınav yerleştirmesi ile tamamlamaktadır.

Burada bir diğer detayı da belirtmek istiyoruz. Şuan için Devletin, hangi kamu kurumunun kaç kadrosunun boşaldığına dair merkezi bir istatistiği bulunmamaktadır. Bu nedenle bu sayı şuan bilinememektedir.


2008 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısında yer alan hüküm şu şekildedir:

"(5) 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki cetvelde kadroları yer alan yükseköğretim kurumları; öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarına, 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan öğretim elemanı sayısının yüzde ellisini (araştırma görevlisi kadroları için yüzde yüzünü) geçmeyecek şekilde açıktan veya yükseköğretim kurumları ile diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından naklen atama yapabilir. Bu sınırlar içinde öğretim elemanı ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu yükseköğretim kurumları için ilave 5.000 adet atama izni verilebilir. Ancak, ilave atama izninin 480 adedi, 1/3/2006 tarihli ve 5467 sayılı Kanun ile 17/5/2007 tarihli ve 5662 sayılı Kanunla kurulan üniversitelerin, 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesine göre yurtiçinde öğretim elemanı yetiştirmek amacıyla araştırma görevlisi kadrolarına yapacakları atamalarda kullanılır."

Görüleceği üzere memur alımına benzer bir sistem oluşturulmuştur. Buna göre,

1- Üniversiteler, bir önceki yıldan boşalan öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilecektir. Araştırma görevlisi kadroları için bu oran yüzde 100'dür. Yani bir üniversitenin 2007 yılı içindeki araştırma görevlisi kadrosu; emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu örneğin 80 azalmış ise 2008 yılında da 80 araştırma görevlisi alınabilecektir.

2- Ayrıca 5 bin adat açıktan atama izni verilmiştir. Bunun üniversitelere dağılımı daha sonra yapılacaktır. Bu sayının 480 adedi yeni kurulan üniversitelerin yurtiçinde öğretim elemanı yetiştirmek amacıyla araştırma görevlisi kadrolarına yapacakları atamalarda kullanılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber