MB Başkan Yardımcısı: 2008 enflasyon hedefi büyük ihtimalle yüzde 4

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 20:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İSTANBUL (CİHAN)-Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, enflasyonda 2008 yılında çok büyük ihtimalle yüzde 4 hedefinin orta nokta olarak göründüğünü söyledi. Başçı, 2008'in, belirsizliğin fazla olduğu bir yıl olduğunu, her türlü duruma karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirterek, ''Oldukça hazırlıklı olduğumuz kanaatindeyim'' dedi.

Başçı, Beykent Üniversitesi tarafından düzenlenen "2007 yılında Türkiye Ekonomisinin Makro Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi ve 2008 Yılına Bakış'' başlıklı konferansta konuştu. Türkiye'de enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu vurgulayan Başçı, "Bir aksilik olmazsa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olarak, 2008 yılında çok büyük ihtimalle yüzde 4 hedefi orta nokta olarak görünüyor. Onun altında bile olma ihtimalimiz var." diye konuştu.

2008'in belirsizliğin çok fazla olduğu bir yıl olduğuna dikkat çeken Erdem Başçı, şöyle konuştu: ''İç taleple, dış taleple ilgili gelişmeler nasıl olacak? Kredi genişlemesi ne hızla olacak? Bunlar önemli. Gıda ile ilgili mevsim normallerine dönecek miyiz? Bir de enerji fiyatları var. Petrol fiyatları normalleşir ve aşağı dönmeye başlarsa aşağı doğru etki de gelebilir. Ama bir indirim süreci öngörüyoruz. Çünkü Merkez Bankasının eli şu anda çok güçlü. Politika faiz oranları diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda son derece sıkı."

Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Başçı, 2008'in, belirsizliğin fazla olduğu bir yıl olduğunu, her türlü duruma karşı hazırlıklı olmak gerektiğini ifade ederek, ''Oldukça hazırlıklı olduğumuz kanaatindeyim'' dedi.

Başçı, 2007 enflasyon hedefinde ne kadarlık bir sapma olacağı yönündeki bir soru üzerine, ''Kesin bir rakam vermiyoruz, ama yaklaşık 4 puan sapma olacak. Başkanımız Salı günü basın toplantısında anlatacak. 2008'le ilgili her türlü parametreyi, hatta 2010 enflasyon hedefini orada dinleyeceksiniz'' şeklinde konuştu. Başçı, 2008 için mevcut enflasyon hedefinin yüzde 4, 2009 için yüzde 4, 2010 yılıyla ilgili ne olacağını başkanın salı günü açıklayacağını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber