AB Genel Sekreterliği'nde üç koltuk yıllardır boş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UTKU ÇAKIRÖZER Ankara

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yaşanan duraksamadan Fransa'yı sorumlu tutan hükümet, Brüksel ile 35 alandaki teknik müzakereleri yürüten Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ndeki (ABGS) üç genel sekreter yardımcılığı koltuğuna yaklaşık 2 yıldır kimseyi atamadan boş tutuyor.

Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olmak üzere her seviyede yetkili AB üyeliği konusunda Türkiye'nin kararlılığını vurgularken, müzakerelerin teknik koordinasyonunu sağlamakla görevli AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp'in yardımcılığına atama yapılmaması, "hükümetin AB sürecindeki samimiyetinin göstergesi" olarak değerlendirildi.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği kuruluş kanunda dört genel sekreter yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, DPT Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na ayrılmıştı. Kurumda şu anda üst düzey yönetici olarak sadece AB Genel Sekreteri Demiralp ile Dış Ticaret Müsteşarlığı kontenjanından Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atanan Şükran Yazıcı görev yapıyor.

ABGS'nin üst düzey koltuklarına atama yapılmamasının, önceki hükümette başmüzakereci, bu hükümette de dışişleri bakanı olan Ali Babacan'ın, "AB ile müzakereleri, ABGS gibi güçlü bir merkez tarafından tek elden yürütme yerine tüm kamu kurumlarına yayma" şeklindeki tercihinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Boş olan genel sekreter yardımcılıklarının yanı sıra ABGS'de personel altyapısının düzeltilmesine de ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda kurumun ihtiyaç duyduğu uzman ve hukukçuların teminiyle, bu personelin tayin-terfi kuralları ve maaşlarının diğer kurumlarla eşitlenmesine ilişkin öneriler uzun süredir hükümet tarafından bekletiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber