'1 dana alana 1 koç bedava' kampanyaları tepki topladı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurbanlıklar elde kaldı. "Boğa alana koç bedava kampanyası' başlatıldı. İlahiyatçılar, promosyonlu kurbana şiddetle karşı çıktı: Parasını ödemeden olmaz.

***

Kampanyaya kurban

Kurban satışlarında başlatılan '1 dana alana 1 koç bedava' kampanyaları tepki topladı. İlahiyatçılar, promosyon hayvanların kesiminin caiz olmadığı görüşünde.

Yeterli rağbet olmayınca...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, hayvan pazarları ilginç yöntemlere başvuruyor. Hayvan tüccarları, vatandaşların kurbanlık hayvanlara beklenen ilgiyi göstermemesi nedeniyle satışlarda "promosyon" dönemi başlattı. Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesindeki Kızılpınar Kurbanlık Merkezi'nde 2 bin 500 ila 4 bin 500 YTL arasında değişen fiyatlarla satılan büyşükbaş kurbanlıklara talep olmadı. Bu durum karşısında satıcılar çareyi çeşitli kampanyalar düzenlemekte buldu. "1 dana alana 1 koç bedava" adı altında başlatılan kampanyada, büyükbaş hayvan alan vatandaşlara 300 YTL değerindeki koç bedava veriliyor.

Ev eşyası da hediye ediliyor

Samsun'da ise besici Orhan Kütür 2 bin ton ağırlığındaki kurbanlık boğasını satabilmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Kütür, boğayı satın alana yanında 2 koç, çamaşır makinesi ve buzdolabı hediye edecek. Boğanın dikkat çekmesi için davul zurna eşliğinde hayvan pazarına gelen Kütür, promosyonlu kurbanlıklara müşterilerin ilgisinin büyük olduğunu söylüyor. İlahiyatçılar ise dini bir göreve hizmet eden kurbanlıkların reklam amacıyla kullanılmasının ahlaki olmadığını ifade ediyor.

'Rekabet aracı haline getirilmemeli'

İlahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı: Bayramı ticaret aracı olarak kullanmak son derece yanlış. Promosyon olarak yani ücretsiz olarak verilen bir hayvanı kurban etmek dinen caiz değildir. İbadetini yerine getirmek isteyen herkes parasını verip kurbanını almalıdır. Bu gibi değerlerin ticari rekabet haline getirilmesi, sömürüden başka bir şey değildir.

İzmir Müftüsü İbrahim Acar: Kurban bir sosyal yardımlaşma aracıdır. Burada hedeflenen ihtiyaç sahiplerini gözetmektir. Kurban, hediye olarak verilebilir. Birine, armağan edilebilir. Artık o, hediye edilen kişinin mülküne geçmiştir. Onda herhangi bir mahsur yoktur. Ancak kurbanlıkların reklam amacı olarak kullanıması hoş bir davranış değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber