Uyanık Türk'ten ilginç finans taktikleri

Haber Giriş : 16 Aralık 2007 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı borcu yüzünden kredi alamayanlar borç ödemeleri için nakit ihtiyacına düşünce, kartla ödeme yapmış gibi gösterip mağazalardan nakit çekmek ya da akrabasına evini satıp konut kredisi kullanmak gibi ilginç yöntemler keşfediyor.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) tespitlerine göre, borç ödeme konusunda sıkıntı yaşayan vatandaşlar, nakit yaratmak için finans uzmanlarına taş çıkaracak yöntemler buluyor. İşte ?Türk halkı finans uzmanı oldu? dedirten taktikler:

Kartla altın alıyor...

1. En yaygın kullanılan yöntem kredi kartıyla vadeli olarak altın alım-satımı.

Kredi kartı borcu yüzünden tüketici kredisi alamayan, kredi kartı borcunu ödeyebilmek için nakit paraya gereksinim duyan vatandaşlar, kuyumculardan 12 aya kadar vadeli altın alıp bunu daha düşük bir fiyattan satarak nakit gereksinimini karşılıyor.

Böylece yüzde 26,8-31,3 arasında bir maliyet yüklenen tüketiciler, kredi kartından nakit çekim ödemesine göre yüzde 91,3'e yaklaşan faizden daha düşük bir maliyet üstleniyor.

2. Yine çok kullanılan bu yöntemle daha çok cep telefonu ve benzeri eşya satan işyerleri aracılığıyla kredi kartı kullanılarak nakit gereksinimi karşılanıyor.

Bu yöntemde işyerleri, nakit paraya ihtiyacı olan kredi kartı sahibine vadeli satış yapmış gibi gösterip, yüzde 25-30 oranında komisyon alarak nakit para sağlayabiliyor. Örneğin işyeri 12 ay vadeli olarak 2 milyar liralık bir mal satmış gibi göstererek, kart sahibine net 1.500-1.600 YTL nakit veriyor. Kart sahibi bu parayı aylık 166 YTL taksitlerle bankaya ödüyor.

3. Bankaların diğer kredi türlerine göre daha düşük faiz uyguladıkları ve daha uzun vade tanıdıkları konut kredileri vatandaşlar tarafından finansman aracı olarak kullanılıyor.

Sahip olduğu evi bir yakınına satan vatandaşlar, 20 yıla kadar vadeli kredi alabiliyor. Bu yöntemi de daha çok ticari faaliyette bulunan ancak işletmesinin kayıtları kredi kullanımına olanak tanımayan esnaf ve tüccarın kullandığı belirtiliyor.


Borç ödeme ya da başka nedenlerle nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, nakit için finansçılara taş çıkartacak yöntemler buluyor. En çok başvurulan yol kredi kartıyla altın alıp düşük fiyatla satmak

Ankara Ticaret Odası'nın tespitlerine göre, borçlular nakit için finans uzmanlarına taş çıkartacak yöntemler buluyor:

ALTIN ALIP SATMAK: Kredi kartı borcu yüzünden tüketici kredisi alamayan, kredi kartı borcunu ödeyebilmek için nakit paraya gereksinim duyan vatandaşlar, 12 aya kadar vadeli altın alıp bunu daha düşük bir fiyattan satarak nakit gereksinimini karşılıyorlar. Bankaların büyük çoğunluğu kredi kartına aylık olarak yüzde 5,55 faiz uyguluyor. Bunun yıllık bileşiği ise yüzde 91,2. Aylık gecikme faizi ise yüzde 6,2. Bunun bileşik faizi de yüzde 105,8. Buna karşın vatandaş kredi kartıyla 12 ay vadeli altın alım satımıyla yüzde 26,8- 31,3 arasında bir maliyet yükleniyor.

VADELİ SATIŞ GÖSTERME: Bu yöntemde de işyerleri, nakit paraya ihtiyacı olan kredi kartı sahibine vadeli satış yapmış gibi gösterip, yüzde 25- 30 komisyon alarak nakit para sağlayabiliyor. Örneğin, işyeri 12 ay vadeli olarak 2 bin YTL'lik bir mal satmış gibi göstererek, kart sahibine net 1.500-1.600 YTL nakit veriyor.

KONUT KREDİSİ: Sahip olduğu evi bir yakınına satan vatandaşlar, evin ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar bankalardan 20 yıla kadar vadeli kredi alabiliyorlar.

SPOT PİYASADA SATIŞ: Tüketicilerin başvurduğu bir başka yöntem de kredi kartıyla taksitli olarak alınan beyaz eşyayı spot piyasada, yüzde 25- 30 daha düşük fiyatla satmak ve elde edilen sıcak parayla vadesi gelmiş kart borçlarını ödemek. ATO Başkanı Sinan Aygün, yöntemleri değerlendirirken şunları söyledi: ?Borca batmış vatandaş, gününü kurtarmak için olmadık yönetmelere başvuruyor.?

VATANDAŞIN HAYALi EV VE OTOMOBiL

MasterCard tarafından altı ayda bir Türk halkının kart kullanım alışkanlıklarını ve kartlı ödeme sistemlerinden beklentilerini değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilen ?MasterIndex Araştırması'nın Kasım 2007 sonuçları açıklandı. Buna göre, genel ortalamada Türk halkı eline geçen fazladan 40 bin YTL'yi, bir kez daha öncelikli olarak ev ve otomobil almak için kullanacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber