Zanlı R.B., Rahibi kahraman olmak için bıçaklamış

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Bayraklı semtindeki Saint Antuan Kilise'sinde pazar günü Rahip Adriano Franchini'yi bıçakla yaraladıktan sonra kaçan 19 yaşındaki zanlı R.B., emniyetteki sorgununun tamamlanmasının ardından bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Rahip Franchini de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden taburcu edildi.

Zanlı R.B.'nin polise verdiği ifade olayın arkasındaki sis perdesini araladı. İlk bulgulara göre olayın bireysel bir saldırıdan ibaret olduğu belirlenirken zanlının ifadesinde olayı para için değil, televizyonlardan seyrettiği Hrant Dink'in katil zanlısı O.S.'ye özendiği ve kendisinin de onun gibi kahraman olmak için rahibi bıçakladığını söylediği öğrenildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde Rahip Francini'yi bıçakladığı iddiasıyla üç gündür gözaltında bulunan R.B., emniyetteki sorgusunun tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Francini'yi bıçakla yaraladıktan sonra kiliseye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Altıntepe Camisi'ne giden ve İmam Ali Sakar'a, "Rahibi ben bıçakladım. Çok büyük bir günah işledim." dediği öğrenilen zanlının, imamın telkini sonucu teslim olmaya karar verdiği ortaya çıktı. Zanlı R.B.'nin ifadesi de olayla ilgili birçok soru işaretini aydınlattı. Aslen Balıkesirli olan zanlı R.B.'nin bıçaklı saldırıdan dört gün önce İzmir'e geldiği kaydedildi. İfadesinde, "Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast, Trabzon'da rahip Andrea Santoro'yu öldüren O.A. ve Yasin Hayal gibi kişilerle ilgili haberleri ve klipleri sık sık internetten ve televizyonlardan seyrediyordum. Rahibi bıçaklamaya karar verirken zaman zaman seyrettiğim Kurtlar Vadisi dizisinden de etkilendim. Bu kişilerin kahraman olduğunu düşünüyordum. İşim gücüm yoktu, sıfıra vurmuştum. Ben de böyle bir iş yaparsam meşhur olacağımı ve içinde bulunduğum durumdan kurtulacağımı düşündüm." diyen zanlı R.B.'nin kiliseler ve misyonerlikle ilgili internetten araştırma yapmaya başladığını söyledi.

SALDIRIYA İSTANBUL'DA KARAR VERDİ

İzmit'te bir süre parke döşeme işinde çalıştığını ve agresif davranışları sebebiyle işten ayrılarak İstanbul'a gittiğini anlatan R.B., girdiği internet sitelerinde kiliseler ve misyonerlikle ilgili araştırma yaparak Bursa, Eskişehir ve İzmir'deki kiliselerin ve adreslerini çıkardı. Önce Bursa'daki bir kilisenin telefonunu arayan R.B., cevap alamayınca Eskişehir'de rastgele bir kiliseye telefon etti ancak açan kişi, orasının artık kilise olarak kullanılmadığını söyledi. Bunun üzerine Balıkesir'e en yakın yer olan İzmir'deki kiliselerin telefon ve adreslerini alan R.B., saldırı girişiminden vazgeçerek evine dönmeye karar verdi. İstanbul'dan Balıkesir'e dönen ve babasıyla görüşmek için evine telefon ettiğini anlatan R.B. ifadesinde, "Evden ayrılınken babamın 300 YTL, dedemin de 200 dolarını çalmıştım. Babam çok kızmış. 'Benim böyle bir evladım yok.' diyerek dönmemi istemedi. Ben de o gün kahraman olmaya karar verdim. Balıkesir'de bir otelde kaldım. Tekrar internete girerek İzmir'deki bütün kiliseleri araştırıp telefonlarını ve adreslerini aldım. Sırayla bunları Hıristiyan olmak istediğini söyleyerek aramaya başladım. İlk Buca'daki bir kiliseyi aradım, telefonu açan kişinin yaklaşımı soğuk solunca telefonu kapattım. Daha sonra Bayraklı'daki kiliseyi aradım. Telefonu açan kişi gelmemi ve bana yardımcı olacaklarını söyledi. Bunun üzerine otobüse binerek İzmir'e geldim." dediği kaydedildi. Bıçaklı saldırı gerçekleştirmeden dört gün önce İzmir'e geldiğini ve ilk gün terminalde yattığını anlatan zanlı R.B., bu süre zarfında bir defa kilisenin bulunduğu yere giderek çevreyi incelediğini söyledi. Pazar günü ikinci defa Saint Antuan Kilisesi'ne giderek kapıyı çaldığını ve kapıyı açan kişinin kendisini içeriye aldığını ifade eden zanlı olay gününü şöyle anlattı: "İçeri girdikten sonra Hıristiyan olmak istediğimi söyledi. Misyonerlik yapıp yapmadıklarını anlamaya çalışıyordum. Bir kenarda beklerken yanıma gelip övgüde bulundular. Çay içtik, baya bir ilgi gösterdiler. Bu sırada rahibin kim olduğunu anlamaya çalıştım ve buldum. Rahip daha sonra yanıma geldi ve kendisiyle özel olarak görüşmek istedim. Kendisine Hıristiyan olmak istediğimi söyledim. Uzun süre konuştuktan sonra bana, 'Senin gözünde karar var. Hazır değilsin, rahatsızsın, tedavi edilmen gerekiyor.' dedi. Daha sonra rahip, ibadet yapacaklarını söyleyerek benden izin isteyip yanımdan ayrıldı. Bende ibadetlerini izlemek istedim. Kabul ettiler ve incelemem için bir İncil verdiler. Bu sırada rahibi bıçaklamayı kafama koydum ve yalnız kalmasını beklemeye başladım. Yalnız kalınca yanına yaklaştım. Bu sırada gözüm karardı ve bıçağı sapladım. Vücudumun gerildiği için ne söylediğimi hatırlamıyorum."

HRİSTİYAN OLMAYA NİYETİM YOK

Hristiyanlık'a hiçbir zaman ilgi duymadığını, misyonerlik ve kiliselerle ilgili araştırmasını intikam almak için yaptığını belirten zanlı R.B.'nin ifadesinde, olayı yapmaya karar vermesinde Hrant Dink, Rahip Andrea Santoro gibi olayların yanı sıra Kurtlar Vadisi dizisinin de etkili olduğunu söylediği öğrenildi. Rahip Francini'yi bıçakladıktan sonra kiliseden çıktığını ve nereye gittiğini bilmeden koşmaya başladığını belirten zanlı R.B., "Bu esnada ezan okunuyordu. Kafamı kaldırdım ve minareyi gördüm. Oraya doğru koşmaya başladım ve vardığımda namaz kıldım. Sonra imamı konuşmak için bekledim." dediği öğrenildi. Konuştuğu imamın kendisine karakolun yerini tarif ettiğini ve kendisinin de teslim olmak için karakolun bulunduğu yöne doğru gittiğini ifade eden zanlı R.B., "Karakola çok yakın bir yerde cebimdeki son sigarayı çıkarıp içmeye başladım. Bitirdikten sonra karakola girip teslim olacaktım. Bu sırada polisler beni yakaladı." diye konuştu. Zanlının yakalandığı sırada cebinde sadece 2 YTL olduğu öğrenildi. Polis olayla ilgili geniş çaplı soruşturmaya devam ederken arkadaşlarının R.B. için, "Dengesiz biriydi. Bir gün cumaya gider, başka bir gün meyhaneye içmeye giderdi." dediği kaydedildi. Zanlı R.B.'nin İstanbul'da lisede okurken, şakanın kavgaya dönmesi nedeniyle arkadaşını bıçakladığı, ayrıca kız arkadaşının annesine telefonda hareket ve tehdit ettiği için poliste kaydı bulunduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber