'2040'da Türkiye'de su sorunu kalmayacak'

Haber Giriş : 22 Aralık 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaşama geçirecekleri projelerle ilk adımda Türkiye'nin 2023, ikinci adımda 2040 yılına kadar su sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi.

Eroğlu, 2008-2013 yıllarını kapsayan ilk 5 yıllık eylem planının hayata geçireceklerini belirtti. AKP tarafından yayınlanan Türkiye Bülteni dergisine susuzluk sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eroğlu, Türkiye'nin 112 milyar metreküp suyu olduğunu ve bunun sadece 40 milyar metreküpünün kullanıldığını söyledi.

-TEK NEDEN KURAKLIK DEĞİL-

Su miktarının azaldığını ancak bu sene yaşanan kuraklığın tamamen küresel ısınmaya bağlı olmadığını belirten Eroğlu, "Bazı dönemler ülkemizde kuraklık olabiliyor, ama arkasından sulak dönem geliyor. Burada önemli olan şu: Su kaynaklarımız tek elden, akıllıca yönetildiği takdirde su kaynaklarımız bize yeter" dedi. Eroğlu, AKP olarak susuzluk riskine karşı bir dizi önlem aldıklarını kaydederek bu önlemleri şöyle sıraladı: "İstanbul için başlattığımız Melen Projesi, söylediğimiz tarih ve saate yetişti. 2-3 senede bitecek projeyi yedi ay gibi kısa bir zamanda bitirdik. Ankara için de benzer projeyi şu anda yapıyoruz. Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Samsun, Sivas, Erzurum, Mersin-Tarsus, Siirt, Mardin-Kızıltepe, Bursa, Konya, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar illerimizde yaptığımız projelerle bu sıkıntıları aşma noktasında önemli mesafeler kat ettik. Yapacağımız projelerle ilk adımda 2023, ikinci adımda 2040 yılına kadar hiçbir su sıkıntısı yaşanmayacak. 2008-2013 yıllarını kapsayan ilk 5 yıllık eylem planını hayata geçiriyoruz. Bu süre zarfında 81 ilimizin su sıkıntısı çekmemesi için her türlü planlamamızı yapıyoruz."

-ENTEGRE SU YÖNETİMİ-

Öncelikle "entegre su yönetimi" adında bir çalışma başlattıklarını ifade eden Çevre Bakanı Eroğlu, şöyle konuştu: "Marmara Bölgesi'ni kapsayan bu çalışmada İstanbul'da Melen Projesi'ni yapıyoruz. Mudurnu Çayı üzerine yapılacak Ballıkaya Barajı'ndan Adapazarı ve Kocaeli istifade edecek. Karamürsel tarafında İhsaniye ve Acıdere üzerine inşa edeceğimiz barajlar su sıkıntısı olduğunda devreye girecek. Yalova'daki Gökçe Barajı'na başka kaynakları yönlendirerek oranın verimini artıracağız. Ağva ile Sakarya nehri arasındaki Yeşilçay'da yılda 550 milyon metreküplük bir potansiyel var, bunu da değerlendireceğiz. Benzer çalışmaları Trakya yöresinde de gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Türkiye'de ilk defa özel sektörün, baraj ve hidroelektrik santrallerini yap-işlet-devret sistemiyle hayata geçirmesini sağladık. Bunun için bin 83 adet müracaat var. Bu yaklaşık 15 bin 300 megavat, yani 46 milyar kilovat saat enerji üretebilecek bir potansiyel demektir. Biz önümüzdeki 5 yılda bunların en az yüzde 70'inin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Nehir santrali veya baraj olarak yapılacak bu projelerle devletin üzerinden yaklaşık 23 milyar dolarlık bir yük kalkmış olacak. Böylece bir taşla üç kuş vurmuş oluyor; boşa akan suları değerlendiriyor, temiz enerji kaynaklarından istifade ederek elektrik üretimi sağlıyor ve istihdam alanı oluşturuyoruz."

-4.5 YILDA 111 BARAJ-

Eroğlu, AKP iktidarının 4.5 yılda 10 milyon kişiye su götürdüğünü, 111 tane baraj ve gölet inşa ettiğini açıkladı. Türkiye'nin su zengini ve su fakiri bir ülke olmadığını da kaydeden Eroğlu, suyun büyük bir bölümünün sulamada kullanıldığını bu kullanımı daha verimli hale getirmeye çalıştıklarını da belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber