Camiyi andıran okul inşaatı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Aralık 2007 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KARS'ta, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları içerisinde yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulunun camiye benzeyen inşaatı tepkilere neden oldu. Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, ?AKP hükümeti, okulları camiye ve tekkeye benzetmek için çaba sarf ediyor'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tunceli'de yaptırmaya başladığı 24 derslikli fen lisesi binasının bir benzeri de Kars'ta yaptırılıyor. Tartışmalara neden olan ve önümüzdeki yıl hizmete girecek okulun binasının camiye benzetildiği ileri sürüldü.

Aynı proje çerçevesinde yaptırılan binanın sağ ve sol başlarında oluşturulan kemerlerin içinin camlarla kaplanarak ve çinilerle süslenerek cami girişine benzetileceği ileri sürüldü. Okul binasının yapısı Eğitim-Sen'in tepkisine neden oldu. Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, AKP Hükümeti'yle birlikte okul inşaatlarının özellikle camiye ve külliyeye benzetilmesi için çaba sarf edildiğini ileri sürdü. Uşar şunları söyledi:

?Son dönem okulları biraz daha külliyeye ya da tekkeye benzetiliyor. Özellikle Atatürk'ün, Cumhuriyetin kuruluşunda tekke ve zaviyeleri kapatması bir anlamıyla yankısını 2000'li yıllarda ters bulacak. Çünkü ikinci AKP hükümetiyle birlikte okulların inşaatları da özellikle camiye, külliyeye, tekkeye benzetilmesi için bir çaba sarf ediliyor. Bizim de bu konuda muztarip olduğumuz bir şey var: Son dönemde atanan öğretmenlerin birçoğunun din kültürü branşından ataması yapılıyor. Diğer branşlarda çok az yapılıyor. AKP'nin ilk döneminde ataması yapılan din kültürü öğretmeni bin 500'ü buldu. Ama felsefe, biyoloji, fizik gibi diğer branşlarda ise, ataması yapılan öğretmen sayısı cüzi miktarda. Okulu gördüğümüzde merakla karşıladık. Aynı zamanda ilginç bulduk. Acaba bu bir mimari özellik mi, yoksa bir dini versiyonu kullanmak için yapılması istenen bir özellik mi? Başbakan'ın ?Camiler bizim kışlamız, müminler bizim askerimizdir' sözü vardı. Bu da herhalde, ?Okullar bizim camimiz, öğretmenler de imamımız' düşüncesini taşıyor olsa gerek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber